Je online apotheker geeft je elf dingen die je nog niet wist over olijfolie

Je hebt zonder twijfel al olijfolie gebruikt in je salades of om te koken. Olijfolie wordt regelmatig gebruikt in de gastronomie, zowel voor zijn uitzonderlijke smaak als voor zijn vele positieve eigenschappen voor de gezondheid. Maar olijfolie is nog zoveel meer! Je online apotheker vertelt je elf dingen over olijfolie die je waarschijnlijk nog niet wist!

Olijfolie

Zoals we allemaal weten is olijfolie een olie gewonnen uit de vruchten van de olijfboom, die voornamelijk groeit in het Middellandse Zeegebied. De olie wordt al eeuwen gebruikt, onder andere in de keuken, voor cosmeticaproducten en zepen, voor medische doeleinden en als voedingssupplement.

De zuiverste, “extra vierge” variant van olijfolie is enorm rijk aan voedingsstoffen en wordt gewonnen aan de hand van een mechanische extractie zonder gebruik van chemische bestanddelen en zonder de olie te verwarmen. Net zoals bij bepaalde wijnsoorten is de productie van extra vierge olijfolie onderworpen aan strenge regels en controles.

Het geheim van een lang leven?

De indrukwekkende eigenschappen van olijfolie voor onze gezondheid zijn allang geen geheim meer, maar we geven je toch nog graag even een overzicht van elf dingen over olijven die je misschien nog niet wist:

 • Antioxidant: olijven zijn rijk aan hydroxytyrosol, een soort polyfenol. Hydroxytyrosol is de krachtigste antioxidant uit de natuur (15 keer krachtiger dan groene thee!) en helpt onder andere het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verminderen door de oxidatie van LDL-cholesterol (slechte cholesterol) tegen te gaan.
 • Vitamine E: groene olijven zijn een bron van vitamine E, een andere belangrijke antioxidant. Vitamine E helpt de celmembranen te beschermen, in het bijzonder van onze rode en witte bloedlichaampjes.
 • Onverzadigde vetzuren: olijfolie is erg rijk aan oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Net als hydroxytyrosol helpen enkelvoudig onverzadigde vetzuren je cholesterolniveau onder controle te houden en je te beschermen tegen cardiovasculaire aandoeningen.
 • Pijnstiller: zijn gehalte aan oleocanthal geeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen die spier- en gewrichtspijn helpen te verminderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig olijfolie eten minder last hebben dan mensen die geen olijfolie gebruiken.
 • Als hoestsiroop: een soeplepel olijfolie voor het slapengaan helpt tegen nachtelijke hoestbuien. De smaak van pure olijfolie is misschien niet voor iedereen, maar het is het waard.
 • Bloeddrukverlagend: een gemiddelde van drie eetlepels olijfolie per dag kan helpen om je bloeddruk te verlagen. Verschillende studies hebben aangetoond dat olijfolie zowel de systolische druk (of bovendruk) en de diastolische druk (of onderdruk) kan helpen verlagen.
 • Bron van vitamine K: vitamine K is nodig voor de opbouw van de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor een normale bloedstolling en voor de vorming van onze botten.
 • Goed voor het geheugen: olijfolie zou goed zijn voor het behoud van onze cognitieve functies. Dat komt door de aanwezigheid van onverzadigde vetzuren en van EPA, een omega 3-vetzuur, die het geheugen en onze hersenfuncties stimuleren.
 • Tegen huidveroudering: olijfolie is rijk aan polyfenolen en omega 9, antioxidanten die de verouderingen van de huidcellen voorkomen en vertragen. Bovendien hydrateert en voedt omega 9 de huid.
 • Natuurlijke huidverzorging en ontschminker: olijfolie werkt herstellend en verzachtend, gaat uitdroging tegen en werkt als antioxidant. In plaats van producten te gebruiken vol met chemische bestanddelen, waarom je huid niet reinigen met olijfolie? Bij regelmatig gebruik zul je versteld staan van de effecten.
 • Als haarverzorging: olijfolie is perfect om je haar weer te laten stralen. De olie hydrateert je haar, geeft het volume, gaat haaruitval tegen en herstelt gespleten punten.

Ontdek de wonderen van olijven en olijfolie, van je keuken tot je badkamer!