Tips van je online apotheker tegen acne en onzuiverheden

Is je huid wat vet, zie je je poriën goed en gaat je huid in de loop van de dag glimmen? Dan heb je wat je noemt een huid met onzuiverheden, een huidtype dat wordt gekenmerkt door een overmatige talgproductie en acne. Maar geen nood: een mooie, onberispelijke huid zonder onzuiverheden ligt binnen handbereik. Reinigen, hydrateren, verzorgen … dankzij de tips en tricks van je online apotheker reken je af met acne!

Waar komen puistjes vandaan?

Gisteren was er nog niets te zien, nu zit er ineens een puistje, waarom? Je talgklieren zijn bedoeld om talg af te scheiden, die soms niet goed weggewerkt kan worden. Dan ontstaat er een verstopping bij de opening van de klier en doordat de talg niet afgevoerd kan worden, ontstaat er een puistje.

De reden dat een puistje verergert en van een eenvoudige mee-eter verandert in een groot en pijnlijk rood puistje, is dat het besmet wordt met bacteriën. Dat komt doordat bepaalde bacteriën die in ons milieu en in de gebruikelijke bacterieflora van onze huid voorkomen, zich voeden met de talg. Die bacteriën vermeerderen dan snel in de talgklier en veroorzaken een ontsteking.

Wat wel te doen en wat niet te doen bij puistjes

Acne kun je beter tolereren dan verergeren door eraan te zitten, vooral als je puistjes pijnlijk of erg zichtbaar worden. Een paar belangrijke basisprincipes om na te leven:

  • Probeer altijd van een puistje af te blijven, zodat er geen bacteriën bij komen. Zo voorkom je de kans op ontstekingen, bijkomende infecties en littekens.
  • Gebruik verzorgingsproducten die speciaal bedoeld zijn voor onzuiverheden en die antibacterieel en niet-comedogeen zijn om je vette huid te reinigen. Een goede crème voor puistjes zoals Vichy Normaderm Hyaluspot kan oplossing bieden wanneer een puistje opkomt.
  • En probeer, om nieuwe uitbarstingen te voorkomen, de oorzaken vast te stellen, zoals hormonale veranderingen, scheren, voeding, vermoeidheid, stress, seizoensveranderingen, roken, zon, ongeschikte make-up en verzorgingsproducten enz. Sommige oorzaken kun je niet beïnvloeden, maar op andere kun je juist wel weer inspelen.

Laat een puistje je leven niet vergallen!

Als een puistje verschijnt, voel je je machteloos. Instinctief wil je die onzuiverheid natuurlijk direct onder controle krijgen, ongeacht de gevolgen. Het puistje uitdrukken lijkt dus een goede oplossing. Maar hoe voorkom je dat je dat ook echt gaat doen?

  • Vermijd spiegels! Vergrotende spiegels vervormen de werkelijkheid en als je alleen in de badkamer bent, dan wordt de verleiding wel erg groot!
  • Maak het minder dramatisch! Zeg voor een afspraak of een belangrijke vergadering een paar keer tegen jezelf: “Oké, ik heb een puistje, maar dat is maar tijdelijk, dat verdwijnt wel weer!”.
  • Maak een lijstje van je positieve dingen, zodat dat kleine tijdelijke puistje in het niets verdwijnt: je mooie lach, je intense blik enz.
  • Houd je handen en je hoofd bezig! Zelf ervoor zorgen dat je goed in je vel zit, is geruststellend! Reinig en bescherm je huid en camoufleer die ongenode gast met de juiste corrigerende make-up.
  • Relativeer! Iedereen heeft weleens een puistje, niet het einde van de wereld!

Bron: Vichy