De beste verzorging voor het gebit van jouw hond samen met jouw online apotheker

Net zoals jij zelf iedere dag je tanden poetst, heeft ook het gebit van jouw favoriete viervoeter iedere dag aandacht nodig. Want ook bij honden kunnen tandproblemen zoals tandplak en tandvleesontsteking voorkomen. Maar om de tanden van jouw hond goed te kunnen poetsen, moet je weten hoe je eraan begint en welke producten geschikt zijn voor hem of haar. Je online apotheker geeft je graag wat meer uitleg!

Het gebit van jouw hond

Steeds meer baasjes beseffen dat een goede mond- en tandhygiëne onmisbaar is voor hun hond en met de juiste preventieve inspanningen kunnen gelukkig ook heel wat tandaandoeningen voorkomen worden.

Ongeveer 85% van alle honden ouder dan 3 jaar kampt met een vorm van parodontitis die een behandeling nodig heeft. Parodontitis en tandvleesontsteking (of gingivitis) zijn de meest voorkomende gebitsaandoeningen bij honden. Maar door de tanden van je hond goed te verzorgen kunnen heel wat van die aandoeningen voorkomen worden. Dat houdt in dat je minstens een keer per dag zijn tanden moet poetsen, bij voorkeur al van jongs af aan. Als je er namelijk al op tijd mee begint, dan is de kans dat ze er op latere leeftijd een probleem van maken, een stuk kleiner.

Let er wel op dat je geen gewone menselijke tandpasta gebruikt. Die bevat namelijk fluoride en omdat honden niet kunnen spoelen, maar juist doorslikken, kan dat een toxisch effect hebben. Er zijn tegenwoordig veel tandpasta's voor honden op de markt met een lekkere vleessmaak, waardoor voor je hond zijn dagelijkse mondhygiëne al een stuk minder vervelend wordt. Gebruik ook een zachte tandenborstel om het tandvlees van je viervoetige vriend niet te beschadigen!

Honden hebben gemiddeld wel aanzienlijk minder last van gaatjes dan mensen. Dat komt door de hogere zuurtegraad van hun speeksel en doordat hondenvoer minder suikers bevat dan onze voeding.

Moeilijke poetsers

Net zoals dat sommige mensen tandenpoetsen niet fijn vinden, zo kan dat ook waar zijn voor honden. Daarvoor bestaat er tegenwoordig een ruim gamma aan tandvriendelijke hondensnoepjes en kauwbotten. Als je twijfelt welke producten het beste zijn voor jouw hond, let dan in de winkel op het VOHC-keurmerk (Veterinary Oral Health Council), dat wordt toegekend aan producten waarvan de doeltreffendheid wetenschappelijk bewezen is in onafhankelijke studies.

Let erop dat je de tandverzorging van je hond goed volhoudt, want als je hond last krijgt van gingivitis, dan is het in veel gevallen nog omkeerbaar, maar eens dat het stadium van parodontitis is bereikt, dan is de aandoening onomkeerbaar, met alle gevolgen van dien …

Een goede mondverzorging, zo blijf jij samen met jouw hond lachend van het leven genieten!