Je online apotheker geeft je een paar weetjes over zoenen

6 juli is het weer Wereldkusdag, de perfecte gelegenheid om je geliefde eens goed vast te pakken en eens lekker te zoenen. Zoenen is niet alleen een mooie en leuke manier om je liefde te tonen, het is ook nog eens goed voor je gezondheid! Daarom geven we je, ter ere van deze mooie dag, graag een paar interessante weetjes over je lippen en over zoenen die je waarschijnlijk nog niet kende.

Wist je dat …

Je lippen gevoeliger zijn voor uitdroging dan de rest van je lichaam? Dat komt doordat de huid van je lippen een andere structuur heeft dan die van de rest van je lichaam. Ze heeft geen hoornlaag en is dus dunner en kwetsbaarder. Daarnaast hebben je lippen ook geen talgklieren en geen zweetklieren.

Je lippen rood zijn door de bloedvaatjes die erdoor lopen? De bovenste huidlaag van je lippen is erg dun (ongeveer 0,02 mm) en net onder het oppervlak liggen ontelbare bloedvaatjes die je door je huid heen kunt zien en waardoor je lippen dus een rode kleur krijgen.

Dat je lippen dunner worden naarmate je ouder wordt? Met de jaren neemt de productie van collageen en van elastine in je lichaam af, waardoor je lippen dunner worden en volume verliezen, de rand van je lippen minder zichtbaar wordt en rimpels en fijne lijntjes ontstaan. Langzaam maar zeker worden je lippen droger, dunner en minder stevig.

Dat de langste kus ter wereld maar liefst 58 uur, 35 minuten en 58 seconde duurde? Dat record werd gevestigd op Valentijnsdag 2013 door een koppel uit Thailand.

Zoenen is goed voor de gezondheid!

Een kus op de wang, een “French kiss”, een eskimokus … iedereen houdt van zoenen. Zoenen kan een teken van liefde of vertedering zijn of gewoon voor het plezier, maar zoenen heeft ook een hoop voordelen, zowel voor de gezondheid als voor je welzijn. Wij zetten een paar wonderbaarlijke en verrassende voordelen van zoenen op een rijtje:

  • Zoenen versterkt je immuunsysteem: tijdens een tongzoen van ongeveer tien seconden wisselen we onderling zo’n tachtig miljoen bacteriën uit. Maar geen zorgen: door die bacteriën uit te wisselen via je speeksel werkt zoenen als een soort vaccin en moet je lichaam meer antilichamen aanmaken om zich te verdedigen.
  • Zoenen vermindert stress: wanneer we zoenen, komen er twee hormonen vrij in onze hersenen (endorfine en oxytocine) die als antidepressiva werken en zo je stress verminderen.
  • Kussen helpt je bloeddruk te verlagen: kussen verlaagt niet alleen je stresslevels, maar de oxytocine die vrijkomt, helpt ook je bloeddruk te verlagen en je hartslag te vertragen dankzij zijn vaatverwijdende werking.
  • Zoenen is goed voor je tanden: door elkaar te zoenen produceren we meer speeksel, wat helpt om een deel van de slechte bacteriën op je tanden en tandplak te verwijderen.
  • Zoenen vermindert hoofdpijn, migraine en menstruatiekrampen: tijdens het zoenen zetten onze bloedvaten uit en komt er endorfine vrij, waardoor je minder last hebt van menstruatiekrampen. Bovendien komen er dopamine en serotonine vrij die, samen met de endorfine, je hoofdpijn en je migraine helpen te verlichten.
  • Kussen lift je gezicht: zoenen helpt huidveroudering tegen te gaan. Tijdens het zoenen gebruiken we een dertigtal spieren in onze lippen, tong en wangen en zo helpt zoenen je gezicht stevig te houden.

Kissable lips?

Lippen om te zoenen? Niet zonder de juiste verzorging of een goede hydratatie! De eerste stap richting mooie en verleidelijke lippen is een goede hydraterende en voedende lipstick, maar daar houdt het niet mee op! Net als de rest van je gezicht en je lichaam, moet je de huid van je lippen af en toe zacht scrubben om haar zacht, glad en mooi te houden.

Wil je eens een eenvoudig doe-het-zelfreceptje proberen? Een scrub met suiker en honing is de ultieme classic onder de lippenscrubs. Meng een theelepel suiker en een theelepel honing en masseer je lippen er zacht mee voor stralende lippen in een handomdraai! (Heb je last van gebarsten of droge lippen? Ontdek dan ook onze tips voor onweerstaanbare lippen.)