Tips van je online apotheker voor huidverzorging tijdens de menopauze

De menopauze is een onvermijdelijke fase in het leven van de vrouw en doet (meestal) haar intrede rond de leeftijd van vijftig jaar. Maar welke impact heeft de menopauze eigenlijk op je huid? En hoe kun je je gezicht er weer voller uit laten zien en hoe behoud je een frisse, stralende teint?

Wat zijn de gevolgen van de menopauze op de huid?

Zelfs al is de menopauze iets waar je niet omheen kunt, bepaalde kenmerken zijn merkbaarder dan andere. Een glimmende teint is een van voornaamste kenmerken, net zoals de verslapping van je gezichtsovaal. Geen reden om je leven overhoop te gooien, maar toch kan het soms moeilijk zijn om die nieuwe jij in de spiegel te accepteren.

Huidveroudering wordt bepaald door twee factoren: de invloed van ons leefmilieu en onze genen. In vergelijking met onze andere organen heeft de huid het voordeel dat ze geleidelijk veroudert en dat we dus nog kunnen tussenkomen om vroegtijdige veroudering te vertragen.

Waarom veroorzaakt de menopauze lichamelijke veranderingen?

De verdeling van vetten in ons lichaam wordt deels gecontroleerd door het oestrogeen (vrouwelijke hormonen). Wanneer je in de menopauze komt, produceren je eierstokken minder en minder oestrogeen en wordt het hormonale evenwicht tussen oestrogeen en androgeen (mannelijke hormonen) verstoord. Die laatste zorgen ervoor dat het vet in je lichaam zich ophoopt onderaan je lichaam.

Onze huid is, net zoals onze andere organen, onderhevig aan veranderingen. Zowel de buitenste lagen als de diepergelegen lagen veranderen, er ontstaan rimpels en de huid wordt gevoeliger. Ook wordt ze langzaamaan droger. En als je huid droger wordt en minder elastisch, dan straalt ze minder en wordt ze tegelijkertijd ook valer.

Hoe moet je je huid verzorgen tijdens de menopauze?

Pas je verzorgingsroutine aan om je huid te helpen beschermen tegen de problemen van de menopauze. Begin met het stimuleren van je huidbarrière om ervoor te zorgen dat je huid voldoende gehydrateerd blijft. En ongeacht het type van je huid moet je haar goed beschermen tegen uv-stralen. En ten slotte moet je je rimpels, fijne lijntjes en glimmende teint behandelen.

Dit zijn de vijf gouden regels voor je nieuwe verzorgingsroutine:

 • Je huid grondig reinigen: verwijder je make-up elke avond. En zelfs als je geen make-up draagt, dan is het belangrijk om je huid te reinigen om overtollige talg, vuil en dode huidcellen te verwijderen. Dat is essentieel voor je huid om zichzelf te kunnen herstellen tijdens de nacht. Je huid heeft het al niet gemakkelijk tijdens de menopauze, dus het is belangrijk om de problemen niet te verergeren door haar te verstikken in vervuilende stoffen. Het duo voor een ideale reiniging tijdens de menopauze? Een reinigingsmelk in combinatie met een tonic;
 • Een zonnecrème gebruiken: gebruik altijd een zonnecrème, ook wanneer het lichtbewolkt is, want uv-stralen versnellen de huidveroudering en dragen bij tot de vorming van pigmentvlekken;
 • Hydrateren, hydrateren, hydrateren! Gebruik een hydraterend en voedend gezichtsmasker, zodra je huid trekkerig begint te voelen. Ook het ideale moment om direct daarna je huid te exfoliëren;
 • Je huid regelmatig exfoliëren: exfolieer je huid een of twee keer per week met een lichte scrub;
 • Een verstevigende en liftende verzorging: een dagcrème is goed, maar een dagcrème in combinatie met een massage is nog beter! Ontdek de vier tips om je huid te herstellen en te verstevigen:
  1. Breng vijf à zes druppels crème aan op je gezicht en je nek;
  2. Verspreid de crème door omhoog en naar buiten te werken vanuit het midden van je gezicht;
  3. Druk stevig op de neuslippenplooi (de huid tussen je neus en je mondhoeken) en beweeg omhoog naar je voorhoofd. Eindig door je slapen te masseren met je vingers. Die bewegingen zijn ook erg ontspannend, omdat ze plaatsvinden op spanningsgebieden zoals je slapen en de ruimte tussen je wenkbrauwen;
  4. Activeer de diepere weefsels door stevig te drukken en glijdende bewegingen te maken onder je jukbeenderen en je nek.

En probeer ten slotte ook je make-up aan te passen aan je nieuwe huid. Gebruik bij voorkeur een BB-crème die een goede combinatie is tussen een foundation en een hydraterende verzorging, voor een frissere en stralendere teint en om de jeugdigheid van je huid te behouden!

Bron: Vichy