Tips van je online apotheker om je kinderen te beschermen tegen de zon

Vertrek jij deze zomer naar het zonnige zuiden, naar het strand of naar de camping met je kinderen? Natuurlijk hoop je dan op goed weer en veel zonneschijn. Maar vergeet dan niet om je kinderen extra goed te beschermen tegen de zon. Zelf vind je zonnebrand natuurlijk al niet fijn, maar de huid van je kinderen is aanzienlijk kwetsbaarder dan die van jou. Met de tips van je online apotheker genieten jullie binnenkort samen met een gerust hart van jullie vakantie.

Kinderen en de zon: een gevoelige huid die moet worden beschermd

De huid van je kinderen is nog in opbouw en dus heel wat kwetsbaarder dan die van jou, zeker als het aankomt op schade door uv-straling. Bovendien zijn het pigmentsysteem en het immuunsysteem nog niet volgroeid en is hun huid fijner ... Door haar specifieke eigenheid en immaturiteit is de kinderhuid bijzonder kwetsbaar in de zon. Resultaat: 50% van de celbeschadiging ten gevolge van blootstelling aan uv-stralen vindt plaats vóór de leeftijd van 19 jaar. Je moet als ouder dus heel alert zijn en je kinderen extra beschermen tegen de zon.

Een fijnere huid, een onvolgroeid pigmentsysteem

Hoewel de meeste volwassenen ondertussen weten dat de zon gevaren inhoudt, zijn ze zich er niet altijd van bewust dat een kinderhuid extreem kwetsbaar is. De kinderhuid is immers nog niet optimaal ontwikkeld en dus vatbaarder voor de agressieve invloed van de zon:

  • Doordat ze fijner is, kan er diepere celbeschadiging optreden.
  • Omdat haar pigmentsysteem nog niet erg ontwikkeld is, heeft ze nog geen afweersysteem (dat bij volwassenen bijdraagt tot de bescherming tegen uv-stralen).

Daarom moeten kinderen, nog meer dan volwassenen, optimaal worden beschermd.

Zeer vatbaar voor verbranding, celbeschadiging en zonnesteken

Ongeveer 80% van alle blootstelling aan uv-straling in ons leven vindt plaats vóór de leeftijd van 18 jaar. Hoe dat komt? Tijdens de vakantie brengt een derde van de kinderen gemiddeld 15 uur per week door in zwembroek en in de zon: dat is veel te veel. Zeker als je weet dat water en zand ook nog eens 30% van de uv-stralen weerkaatsen. Bovendien is een kind op die leeftijd niet in staat om het gevaar in te schatten. Gevolg: ze merken pas iets als het kwaad al geschied is:

  • Verbranding en diepe celbeschadiging brengen onherroepelijke schade toe en brengen de huid op lange termijn in gevaar (versnelde huidveroudering, verhoogd risico om later huidkanker te krijgen).
  • En daarnaast is er dan uiteraard ook nog het gevaar voor uitdroging en voor een zonnesteek.

Bescherm de huid al op prille leeftijd

Om je kinderen het best te kunnen beschermen moet je ze ook goed voorlichten. Zo is uit een Duitse studie bij jonge kinderen gebleken dat voorlichting over de zon de goede beschermingsgewoonten met een factor 5 doet toenemen:

  • Op de warmste uren van de dag (tussen 12.00 uur en 16.00 uur) in de schaduw of binnen blijven.
  • Een hoed met een brede rand, een zonnebril met filterende glazen en donkere kleren dragen (een zwart T-shirt beschermt beter dan een wit T-shirt).
  • Regelmatig en royaal zonnecrème aanbrengen (minstens twee lagen, om de twee uur, voor elke blootstelling en na elke zwembeurt) op alle onbedekte lichaamsdelen (en daarbij de nek, de oren en de voeten niet vergeten)!
  • Een speciale zonnecrème voor kinderen gebruiken, met beschermingsfactor 50 en bestand tegen water en zand.
  • Regelmatig drinken.

OPGELET! Artsen raden unaniem aan om kinderen jonger dan 3 jaar volledig uit de zon te houden.

Wil je meer weten over hoe je je kinderen het best kunt beschermen tegen de zon? Aarzel dan niet om advies te vragen aan je kinderarts of je online apotheker.

Bron: La Roche-Posay