Ontdek de tips van je online apotheker in geval van lactose-intolerantie

Een lekker glas koude melk, wat melk in de koffie of wat kaas of yoghurt na de maaltijd … allemaal erg lekker en het lijkt ook vanzelfsprekend, maar als jij behoort tot de 10 à 20% van de westerse bevolking die lijdt aan lactose-intolerantie, dan kan zoiets eenvoudigs als een glas melk al grote gevolgen hebben. Maar met een beetje hulp kan ook jij weer genieten van de "witte motor". Je online apotheker neemt je mee in de wereld van lactose-intolerantie.

Lactose-intolerantie

Lactose, of melksuiker, is een suiker die bestaat uit 50% glucose en 50% galactose en voorkomt in de melk van alle zoogdieren. Zo bevat koemelk bijvoorbeeld 4 tot 5 procent lactose. Lactose-intolerantie is een veel voorkomende aandoening die tussen de 10 en de 20% van de bevolking in westerse landen treft. De intensiteit van de symptomen kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Het meest voorkomende symptoom van lactose-intolerantie is diarree, meestal vlak na de maaltijd. In veel gevallen gaat de diarree gepaard met kolieken, een opgeblazen gevoel en een brommende buik.

Intolerantie vs. allergie

Lactose-intolerantie is iets anders dan een koemelkallergie, een van de meest voorkomende allergieën. Bij een allergie zet een eiwit het afweersysteem in werking en kan zelfs een heel kleine hoeveelheid ervan al tot een levensbedreigende situatie leiden. Dat is niet het geval bij een intolerantie.

Spijsverteringsproblemen als gevolg van lactose-intolerantie beginnen in de meeste gevallen al tijdens de kindertijd, tussen drie jaar en de puberteit, en houden aan tot op volwassen leeftijd. De meeste kinderen met lactose-intolerantie mogen tot 250 ml melk drinken verdeeld over de dag.

Lactase

In ons lichaam wordt lactose omgezet in glucose en galactose door het enzym lactase om vervolgens opgenomen te kunnen worden in het bloed. Bij lactose-intolerantie is er sprake van een tekort aan het enzym lactase. Een voedingssupplement op basis van lactase kan in een dergelijk geval helpen bij de vertering van lactose. Lactose-OK, van het Belgische bedrijf Revogan, draagt bij tot het verzachten van de intolerantiesymptomen, vooral kolieken en diarree, en het op peil houden van de hoeveelheid calcium en vetoplosbare vitamines in het bloed.

Zo kun jij weer met een gerust hart genieten van al het goede dat zuivel ons te bieden heeft!