De tips van je online apotheker tegen een droge mond

Een droge mond is een veelvoorkomend gevoel dat meestal geen ernstige gevolgen heeft. Iedereen heeft weleens last van een droge mond, maar de aandoening wordt wel gebruikelijker naarmate we ouder worden. Wat zijn de oorzaken van een droge mond, wat zijn de risico’s en wat kun je eraan doen?

Een droge mond

Een droge mond is iets waar iedereen weleens last van heeft, vooral in stresssituaties of als je nerveus bent. Maar als het gevoel blijft duren, dan kan het vervelend worden, of zelfs een heuse handicap.

Een droge mond (of xerostomie) wordt gekenmerkt door een abnormale vermindering van de hoeveelheid speeksel (ook wel hyposialie genoemd) of zelfs een volledige afwezigheid van speeksel (asialie) en gaat vaak gepaard met het gevoel van een “plakkerige” tong. Aangezien onze speekselproductie afneemt naarmate we ouder worden, hebben ouderen vaker last van een droge mond, maar het fenomeen kan ook verergeren door de inname van bepaalde medicijnen (zoals antihistaminica, pijnstillers en bloeddrukverlagers), door chemotherapie of door bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld het syndroom van Sjögren, de ziekte van Parkinson of depressie).

Wat zijn de symptomen van een droge mond?

Een droge mond kan vervelend en ongemakkelijk zijn, maar kan ook verschillende symptomen veroorzaken, zoals het gevoel van een plakkerige mond of van een droge keel en problemen met praten, kauwen of slikken. Maar van welke symptomen je ook last hebt, het is belangrijk dat je een droge mond niet zomaar negeert. Als je last hebt van een droge mond, dan is dat een teken dat iets een vermindering van je speekselproductie heeft veroorzaakt. En speeksel speelt een onmisbare rol bij het hydrateren en bij de gezondheid van je mond. Zo helpt het je mond te reinigen, helpt het bij het slikken en het praten en verbetert het je spijsvertering en je smaakzin.

Naargelang de ernst van de aandoening kan een droge mond ook gevolgen hebben voor je mondgezondheid en indien onbehandeld, het risico op een slechte adem, op cariës en op orale infecties verhogen.

5 simpele tips tegen een droge mond

Gelukkig zijn er een paar kleine dingen die je kunt doen om je droge mond te verminderen:

  • Water drinken! Vaak, veel en bij voorkeur in kleine hoeveelheden, om je mondslijmvlies voldoende gehydrateerd te houden;
  • Als je rookt, probeer dan te stoppen, en probeer ook minder alcohol en cafeïne te drinken, omdat die stoffen het probleem alleen maar verergeren;
  • Verzorg je mond en je tanden goed en poets je tanden twee keer per dag met een tandpasta met fluoride;
  • Plaats ’s nachts een luchtbevochtiger in je slaapkamer om de slijmvliezen van je mond en je neus te bevochtigen, vooral als je de neiging hebt om met je mond open te slapen;
  • Kauw op kauwgom of zuig op snoepjes zonder suiker om je speekselproductie te stimuleren. Het eten van zuur voedsel of producten met menthol kan ook helpen.

Wat kun je doen als die eenvoudige tips niet voldoende blijken? Speekselvervangers zijn producten die speciaal ontwikkeld zijn om je mond op een langdurige manier te smeren, met respect voor de natuurlijke staat van je mond (pH-waarde, bacteriën enz.). Ze bevatten verzachtende en hydraterende stoffen, stoffen die je slijmvliezen beschermen door er een film over te leggen, gelerende bestanddelen voor een zolang mogelijke hydraterende werking en zelfs bestanddelen die de demineralisatie van je tanden tegengaan. Speekselvervangers vind je in verschillende vormen, zoals XyliGel of XyliMelts, handige schijfjes die zich aan je tandvlees hechten om je speekselproductie te stimuleren, en ze zullen je weer snel van je droge mond afhelpen!