Tips van je online apotheker voor een betere luchtkwaliteit in huis

We brengen gemiddeld zo’n veertien uur per dag door in onze huizen en, in tegenstelling tot wat je zou denken, is de lucht die we daar inademen, niet altijd van een even goede kwaliteit. Er zijn verschillende factoren die de luchtkwaliteit in je huis kunnen beïnvloeden: tabak, vocht, vloerbedekking en tapijten, openhaarden, geparfumeerde kaarsen, huisdieren … En al die vervuiling heeft jammer genoeg ook nadelige gevolgen voor je gezondheid, van allergieën en irritatie tot luchtwegaandoeningen en hoofdpijn. Je online apotheker geeft je acht tips voor een betere luchtkwaliteit bij jou thuis.

8 manieren om de lucht te zuiveren bij je thuis

Nu dat de zomer weer voorbij is, is het niet meer zo vanzelfsprekend om je ramen heel de dag en nacht open te laten staan om je huis lekker te verluchten. Maar gelukkig zijn er nog andere manieren om de luchtkwaliteit bij je thuis te verbeteren, zonder de kou binnen te halen en energie te verliezen:

  • Verlucht zo vaak mogelijk: zelfs in de herfst en in de winter is het belangrijk om je ramen minstens tien minuten per dag te openen om verse lucht binnen te laten en om vocht en slechte geuren te laten ontsnappen. Een tip die zeker zo belangrijk is in ruimtes met lopend water, zoals de badkamer en de keuken.
  • Laat je kleren drogen in een aparte, goed verluchte ruimte: als je geen droogkast hebt, dan is je kleren laten drogen in een aparte en goed verluchte kamer de meest doeltreffende manier om ervoor te zorgen dat het vocht in je wasgoed zich niet verspreidt door de rest van je huis.
  • Je tapijt en je vloerbedekking reinigen: tapijten en vloerbedekking vangen de meeste deeltjes uit de lucht op. Denk er daarom aan om ze regelmatig te stofzuigen om stof en slechte geurtjes tegen te gaan. En hang je tapijten af en toe buiten om ze te laten luchten.
  • Een geparfumeerde stofzuiger: versnipper wat gedroogde lavendelblaadjes op de grond voordat je gaat stofzuigen. Zodra ze in de stofzuigerzak zitten, zullen de blaadjes onder invloed van de warmte een aangename geur verspreiden iedere keer dat je stofzuigt. In plaats van lavendel kun je je stofzuiger bijvoorbeeld ook wat verse of gedroogde munt “voeren”.
  • Een zuivere lucht met essentiële oliën: dankzij hun antibacteriële, antiseptische en antivirale eigenschappen helpt het verstuiven van de essentiële oliën van lavendel, rozemarijn, citroen, eucalyptus, pompelmoes en grove den de lucht te zuiveren. Bovendien verspreiden ze een heerlijk frisse vakantiegeur in je huis. (Meer weten over essentiële oliën en aromatherapie? Lees erover in onze vorige blog.)
  • Maak het niet te warm binnen: te warme en vochtige lucht bevordert de groei van huisstofmijt en schimmels. De ideale temperatuur is 21°C. Een kleine tip om vocht en geurtjes in je kasten te vangen: leg wat kranten in je kast, want krantenpapier absorbeert vocht en schimmelgeurtjes.
  • Bepaalde kamerplanten, zoals geraniums, graslelies, dracaena’s et ficussen, helpen de lucht op natuurlijke wijze te zuiveren. Bovendien zijn die planten eenvoudig te verzorgen en nauwelijks kapot te krijgen, zelfs als je geen groene vingers hebt of regelmatig vergeet je planten water te geven.
  • Vermijd chemische luchtverfrissers: chemische deodorants en schoonmaakproducten verspreiden een hele lading chemische deeltjes die je onbewust gedurende meerdere dagen inademt. Gebruik daarom liever een 100% natuurlijke spray op basis van biologische essentiële oliën, bijvoorbeeld van Weleda, om je huis te zuiveren!