Een litteken behandelen met de tips van je online apotheker

Het overkomt ons allemaal weleens, een snijwondje of een brandwond of je valt ongelukkig, het resultaat: een vervelend litteken. En hoewel een litteken meestal weer snel geneest en zo goed als volledig verdwijnt, kan het ook gebeuren dat het littekenweefsel verkleurt of niet goed herstelt en je achterblijft met een blijvend litteken. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Je online apotheker geeft je graag wat uitleg.

Een mooi litteken is een litteken dat je vergeet

Na een wond (veroorzaakt door een ongeval, chirurgie, een brandwond enz.) geneest je huid meestal door een blijvend, plat en lichtgekleurd litteken achter te laten. We spreken dan over een normaal of "rijp" litteken. Maar als het genezingsmechanisme verstoord wordt, kan er een lelijk, of "abnormaal", litteken ontstaan.

Abnormale littekens

We onderscheiden twee verschillende soorten abnormale littekens: hypertrofische littekens en keloïden:

  • Hypertrofische littekens zijn verheven littekens met een rode kleur die kunnen jeuken. Ze beperken zich tot het oorspronkelijk litteken en kunnen spontaan in regressie treden. Hypertrofische littekens ontstaan meestal een paar weken na een operatie, verwonding of brandwond.
  • Keloïden vormen roodbruine blaasjes die jeuken en pijnlijk kunnen zijn. Die blaasjes hebben de neiging om uit te breiden naar de omliggende gezonde weefsels en treden niet spontaan in regressie. Deze littekens verschijnen meestal enkele maanden na de oorspronkelijke wond.

Hoe ontstaan abnormale littekens?

Het risico op ontwikkeling van een abnormaal litteken hangt vooral af van de plaats van het litteken, je huidtype en je leeftijd. Ze ontstaan meestal in de halsuitsnijding, op de rug, de benen, de schouders en de gewrichten. Daarnaast krijgen mensen met een donkere huidskleur en halfbloeden ook eerder abnormale littekens (voornamelijk keloïden). Ook kinderen ontwikkelen gemakkelijker abnormale littekens.

Een eenvoudige behandeling

Het belangrijkste is om je littekens goed te beschermen tegen de zon (wil je meer weten? Lees dan onze vorige blog nog eens na). Hoewel littekens verwijderen in veel gevallen niet volledig zal lukken, kan een behandeling met een siliconengel wonderen doen. Door een recente wond met een siliconengel te behandelen kun je verkleuring of vervorming van het littekenweefsel voorkomen. Ook helpt de gel om bestaande keloïden of hypertrofische littekens soepeler en platter te maken en de jeuk en pijn te verlichten. Heb jij verheven of verkleurde littekens? Ontdek Kelo-cote of Nourisil MD bij je online apotheker en maak jeuk, pijn en dat ongemakkelijke gevoel een ding van het verleden!

Bron: Biocodex