Tips van je online apotheker voor fytotherapie

Je vertrekt 's ochtends in het donker naar je werk en wanneer je 's avonds thuiskomt, is het alweer donker, het regent buiten en de temperaturen komen nog maar nauwelijks boven het vriespunt … De herfst is in volle gang en de winter staat voor de deur. Waarschijnlijk heb je je eerste verkoudheid of lopende neus al gehad en je weet dat je meer winterkwaaltjes te wachten staan. Zoek je een doeltreffende, maar vooral natuurlijke manier om je immuniteit een boost te geven deze winter? Ontdek samen met je online apotheker de wonderen van fytotherapie!

Fytotherapie

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Fytotherapie kan ook een ideale oplossing zijn voor allerhande winterkwaaltjes, of je nu voor een kruidenthee kiest, een siroop of een voedingssupplement. Ontdek samen met je online apotheker tien planten die je gezond en wel de winter doorhelpen:

De top 10 winterplanten van je online apotheker

  • Echinacea speelt een belangrijke rol in het regelen van je immuniteit en kan ook aanbevolen worden in de preventie van virale of bacteriële infecties om de immuniteit van volwassenen en kinderen opnieuw een boost te geven.
  • Tijm bevat een essentiële olie die rijk is aan antiseptische bestanddelen tegen bacteriën, schimmels en virussen. Tijm wordt traditioneel gebruikt om de luchtwegen vrij te maken en een slijmhoest te verzachten in geval van een verkoudheid of bronchitis.
  • Weegbree werkt in op de bovenste luchtwegen. De gedroogde bladeren verminderen de pijn als gevolg van een keelontsteking. Bovendien is weegbree nuttig voor zijn verzachtende werking en het gemakkelijker ophoesten van slijm.
  • Erysimum wordt traditioneel gebruikt bij ontstekingen van de keel en de larynx, tegen heesheid en zelfs afonie.
  • Pelargonium is een plant die zeer vaak wordt voorgeschreven voor zijn antibacteriële en antivirale werking, zowel preventief als curatief.
  • De bladeren van eucalyptus bevatten 1 à 3% essentiële olie met een antiseptische werking.
  • Voor inwendig gebruik wordt propolis gebruikt voor patiënten die hun stem kwijt zijn, tegen heesheid, keelontsteking, hoesten, verkoudheid, bronchitis, faryngitis, otitis en sinusitis.
  • Zoethout wordt traditioneel gebruikt bij hoest en ontsteking van de bovenste luchtwegen en heeft eveneens een antivirale en antibacteriële werking.
  • Primula bevordert de eliminatie van slijm en fluimen door de secretie ter hoogte van de luchtwegen te bevorderen.
  • Kaneel heeft sinds de oudheid tot vandaag zijn effect bewezen. Zowel in essentiële olie als in poeder heeft deze specerij anti-inflammatoire, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het grootste voordeel van kaneel in de winter is zijn vermogen om virussen af te remmen. Kaneel wordt dus, vaak in combinatie met andere planten, aanbevolen tegen verkoudheden.

Haal deze winter de natuur in huis en ontdek samen met je online apotheker de weldaden van de fytotherapie voor je gezondheid.

Bron: Farma-Sfeer