Goed geïnformeerd over aids en andere soa's dankzij je online apotheker

Het aantal gediagnosticeerde soa's neemt ieder jaar toe, maar toch zijn veel mensen nog altijd onvoldoende geïnformeerd over aids en andere soa's. Op Wereldaidsdag, elk jaar op 1 december, staan we stil bij de gevolgen van aids en roepen we op tot meer solidariteit. Want alleen door mensen goed te informeren kunnen we de verspreiding van aids en andere soa's stoppen. Je online apotheker legt uit.

Hiv, aids en andere soa's

Aids is een syndroom dat bij mensen meestal veroorzaakt wordt door hiv (het humaan immunodeficiëntievirus). En hoewel de verspreiding van het virus tegenwoordig wereldwijd wel afneemt, is het in onze westerse samenleving vooral onder homomannen nog alomtegenwoordig en sterven er in Afrika nog iedere dag honderden kinderen aan de gevolgen van aids.

Maar hiv en aids zijn niet de enige soa's waarover we nog altijd onvoldoende geïnformeerd zijn. Een recent onderzoek van het Plate-Forme Prévention Sida en Sensoa heeft aangetoond dat negen op de tien mensen in onze regionen nog altijd denken geen enkel risico te lopen om besmet te worden met een van de belangrijkste soa's (chlamydia, syfilis en gonorroe) of hiv/aids.

Slecht geïnformeerd

Daarnaast bleek dat een op vier van de ondervraagden geen idee heeft van de manier waarop soa's worden overgedragen. Hoewel de meesten wel weten dat onbeschermde seks een risico vormt om hiv op te lopen, wist een op de drie niet dat dat ook geldt voor de belangrijkste soa's. En hoewel negen op tien mensen zich wel degelijk bewust zijn van het feit dat het gebruik van een condoom het beste preventiemiddel is tegen soa's, gelooft nog steeds een op de vier ondervraagden onterecht dat het niet-penetreren bij onbeschermde seks ook bescherming biedt tegen soa's.

Dus sta op 1 december niet alleen stil bij de aidsproblematiek in de wereld door een actie te steunen en het kenmerkende rode lintje te dragen, maar laat je ook informeren door je huisarts of je online apotheker over andere mogelijke soa's. Alleen zo kunnen we samen werken naar een gezondere wereld!