Tips van je online apotheker voor homeopathie tegen hooikoorts

Met de lente is ook het pollenseizoen weer begonnen en voor mensen met hooikoorts betekent dat dus ook rode ogen, niesbuien en snotteren. Allergieën zijn een van de meest voorkomende ziekten van onze tijd. In België en Nederland lijdt zo'n 15% van de bevolking aan een pollenallergie. Pollen van bomen, grassen en planten die verspreid worden door de wind zijn de belangrijkste opwekkende factoren. Je online apotheker laat je weer opgelucht ademhalen.

Hooikoorts en seizoensrinitis

Hooikoorts of allergische seizoensrinitis is een chronische ontsteking van de neusslijmvliezen die veroorzaakt wordt door een allergene stof, in de meeste gevallen door pollen. De meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn een verstopte neus, een loopneus en niezen. Daarnaast kun je ook last krijgen van tranende ogen, jeuk aan het zacht verhemelte en pijn aan de sinussen.

Tips om de symptomen te beperken

De beste manier om de symptomen van je hooikoorts of allergische rinitis te beperken is om de allergenen die verantwoordelijk zijn voor je allergie, zoveel mogelijk te vermijden:

  • Verlucht 's ochtends en 's avonds je huis.
  • Vermijd buitenactiviteiten, zoals het gras maaien.
  • Laat de was niet buiten drogen, omdat pollen zich erop vastzetten.
  • Draag een zonnebril.

Homeopathie to the rescue

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op de ideeën van de Duitse arts Samuel Hanemann, die aan het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw leefde. Het belangrijkste principe van de homeopathie is het zogenaamde gelijksoortigheidsbeginsel, een idee dat inhoudt dat een homeopathisch geneesmiddel geschikt is voor de behandeling van een ziekte als het middel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen opwekt als die waaraan de zieke lijdt. Een homeopathische behandeling is gebaseerd op het voorschrijven van homeopathica, sterk verdunde concentraties van de pure stoffen die dezelfde symptomen zouden opwekken als de te bestrijden ziekte. Ook bij hooikoorts en allergische rinitis kan homeopathie uitkomst bieden:

  • Bij irriterende neusloop, lichte traanogen: Allium Cepa 9CH, vijf korrels om het uur. Allium cepa is aanbevolen in geval van niesbuien, bij een verkoudheid met irriterende neusloop die de neusgaten doet vervellen en verantwoordelijk is voor de gekende rode neus, en bij brandende ogen. De symptomen verergeren 's avonds, binnen en door de warmte en ze verbeteren in de frisse lucht.
  • Wanneer het zacht verhemelte jeukt: Sabadilla 9CH, vijf korrels om het uur. Sabadilla is aanbevolen als je krachtig moet niezen, als je neus en verhemelte jeuken en bij een stevige maar niet-irriterende verkoudheid. De symptomen verergeren door de koude en door geuren en ze verbeteren bij warmte en in de open lucht.
  • Bij lichte neusloop, irriterende traanogen: Euphrasia 9CH, vijf korrels om het uur. Euphrasia is het homeopathische geneesmiddel tegen niesbuien. Bij een stevige, niet-irriterende verkoudheid die 's nachts, 's ochtends en in de warmte verergert. Bij overvloedige en irriterende traanogen, verergerd door de wind.
  • Bij irritatie van de ogen en de neus: Kalium Iodatum 9CH, vijf korrels om het uur. Kalium Iodatum is aanbevolen in geval van een waterige, stevige, branderige verkoudheid die de neusholte irriteert. Je ogen tranen en branden, je moet stevig niezen en je hebt een verminderd reukvermogen. Je verdraagt geen warmte, maar je lopende neus verbetert wel door warmte.
  • Bij niet-irriterende neusloop, niezen: Nux Vomica 9CH, vijf korrels om het uur. Nux Vomica is zonder twijfel een van de meest gebruikte homeopathische geneesmiddelen. Ideaal als je moet niezen, de neusloop 's ochtends het ergst is en je neus 's avonds vastzit.

Ben jij allergisch voor pollen of heb jij last van hooikoorts? Ontdek dan ook de tips uit onze vorige blog en onze handige pollenkalender en maak de lente weer iets draaglijker!

Bron: Farma-Sfeer