Tips om je hond of je kat te beschermen tegen vlooien en teken

In de periode van het einde van de lente tot het einde van de herfst, met een piek in de zomer, lopen je hond en je kat een verhoogd risico op vlooien of teken. Maar zelfs al zijn ze voornamelijk actief in die periode, die vervelende beestjes hebben het in principe heel het jaar door gemunt op jouw huisdier. Naast de ongemakken die ze veroorzaken, zoals jeuk en irritatie, kunnen vlooien en teken ook verschillende ziekten overbrengen naar je viervoeter. We leggen je graag uit hoe je ze kunt herkennen en hoe je je huisdier deze zomer het best beschermt.

Vlooien

Vlooien zijn kleine insecten die in de vacht of in het bed van je hond of je kat leven en zich voeden met hun bloed. Volwassen vrouwtjes kunnen tot wel 500 eieren per dag leggen. De larven nestelen zich in tapijten, meubels of kleine kiertjes en gaan over tot hun poptoestand, waarin ze gedurende twee jaar blijven om vervolgens uit te komen en op zoek te gaan naar een gastheer. Volwassenen vlooien gebruiken de kracht van hun pootjes om op een voorbijkomend dier te springen.

Teken

Teken zijn kleine, ronde en grijze spinachtigen die zich voeden met het bloed van dieren. Hun grootte kan variëren, maar als ze zich volgezogen hebben, kunnen ze wel zo groot zijn als een erwt. Ze kunnen zich overal aan het lijf van je kat of je hond hechten, maar ze kiezen het vaakst voor de oren, de snuit of de buik, waar de vacht relatief dun is. Ze zijn het actiefst van maart tot juni en van augustus tot november en ze leven voornamelijk buiten, in hoog gras en in heide.

Wat zijn de risico’s voor je huisdier?

Zowel bij honden als bij katten veroorzaken vlooien korstjes, jeuk en plaatselijk haarverlies op de rug, met name aan het begin van de staart. Je kunt ze in sommige gevallen zelfs zien bewegen over de huid van je huisdier. Het speeksel van een enkele vlo kan ernstige allergische reacties veroorzaken, met een rode en warme huid, korstjes en jeuk tot gevolg, wat erg vervelend kan zijn voor je dier. Vlooien kunnen ook rondwormen overdragen op puppy’s en jonge katjes.

Teken voeden zich met het bloed van hun gastheer. Zodra ze zich aan de huid van hun slachtoffer hechten, laten ze pas weer los nadat ze hun maaltijd afgerond hebben, wat soms meerdere dagen kan duren. Een beet van een teek kan irritatie, ontstekingen en infecties veroorzaken op de plaats van de beet, maar het grootste gevaar voor de gezondheid van je dier is een besmetting met de ziekten die ze kunnen overdragen, in het bijzonder de ziekte van Lyme, die ook gevaarlijk is voor mensen.

Hoe kun je je huisdier beschermen?

Zorg ervoor dat je je hond altijd goed inspecteert na een wandeling of je kat wanneer hij ’s avonds terugkomt na een dagje buiten: als je een teek voelt of ziet, moet je haar onmiddellijk verwijderen met behulp van een tekentang, waarmee je de teek volledig kunt verwijderen zonder dat je het risico loopt dat de kop in de huid van je dier blijft zitten.

Vlooien kun je verwijderen met behulp van speciale shampoos, sprays of druppels. Maar vergeet ook de omgeving van je dier niet. Vlooien zijn niet alleen thuis op het lichaam van je hond of van je kat. Ze zitten ook overal in de tuin en in je huis, met name rond de slaapplek van je dier. Je huis van onder tot boven schoonmaken is enorm belangrijk en de drie beste wapens tegen vlooien zijn dan ook de stofzuiger, de wasmachine en een goede spray tegen insecten!

En zoals altijd is preventie de beste remedie! Gebruik een goede vlooienband en lokale behandelingen om je viervoeter te beschermen. En houd je huisdier ook goed in de gaten en inspecteer het regelmatig, want zodra het zich begint te krabben, is het al te laat!