Tips van je online apotheker om je huid te verzorgen in de winter

De winterse kou, de wind en de neerslag kunnen hard zijn voor je huid en leiden tot een trekkerig gevoel, roodheid of een droge huid. Daarom moet je in de winter je huid extra verwennen. Maar waar moet je op letten om je huid goed te verzorgen in de winter en om haar heel de winter lang te laten stralen?

Je huid in de winter

Zowel in de winter als in de zomer moet je huid gehydrateerd worden. Maar wanneer het buiten koud is, dan is een goede hydratatie nog belangrijker om je huid soepel te houden en om haar beschermende barrièrefunctie te versterken. Als je huid goed gehydrateerd en gevoed is, dan is ze sterker en minder gevoelig voor de kou, de wind, irritatie en roodheid.

En niet alleen een gevoelige huid, maar zelfs een normale of een vette huid heeft de neiging om droger te worden bij constante temperatuurwisselingen (koude wind buiten en verwarming en droge lucht binnen).

Je gezicht hydrateren en voeden

Je gezicht is altijd blootgesteld aan de grillen van de winter en kan daarom wel wat extra verzorging gebruiken in de winter. Kies daarom voor een rijkere versie van je gebruikelijke gezichtscrème. Een rijkere crème compenseert het verlies aan lipiden en verbetert de barrièrefunctie van je huid. Bovendien helpt een romige textuur je huid te beschermen tegen wrijving van je kraag of van je sjaal. Of gebruik ’s ochtends een serum onder je dagcrème. Je zult merken dat een paar druppels een wereld van verschil kunnen maken.

Vergeet je lippen niet …

Je lippen zijn kwetsbaar en worden nauwelijks gespaard door de elementen. En omdat de huid van je lippen dunner en kwetsbaarder is, droogt ze sneller uit dan die van de rest van je gezicht. Daarnaast zijn je lippen van nature droger, omdat ze geen talgklieren hebben. Vergeet dus niet om ze goed te verzorgen met een rijke, voedende lipstick met karitéboter of met voedende wassen.

… en je lichaam ook niet

Zelfs al is de huid van je lichaam minder blootgesteld aan de kou, zal ze in de winter toch uitdrogen. Daarnaast kan de wrijving van je kleren je huid ook irriteren. Een balsem, een melk, een crème of een olie … wat je favoriete textuur ook is, kies er bij voorkeur een die verrijkt is met natuurlijke oliën om je huid diepgaand te voeden en te verzachten.

Twee simpele tips voor de winter

Blijf niet te lang in een warm bad liggen of onder een hete douche staan. Hoewel ze in de winter aangenaam kunnen zijn, zorgen ze er helaas ook voor dat je huid verder uitdroogt. Een lauwe douche is in de winter aanzienlijk vriendelijker voor je huid. En als je toch graag een bad neemt in de winter, gebruik dan een voedende badolie.

En om je huid vanbinnen te hydrateren: drinken! Water, thee, fruitsap … je kunt je huid zowel van binnenuit hydrateren als aan de buitenkant. En drink om je dag goed te beginnen ’s ochtends een groot glas lauw water om je huid te hydrateren en om je lichaam te helpen bij het verwijderen van toxines.