Tips van je online apotheker om je weerstand weer op te bouwen na de feestdagen

De feestdagen zijn bedoeld om met vrienden en familie het einde van het jaar te vieren en om gezellig samen te zijn. En hoewel de meesten onder ons net een paar dagen vrij hebben gehad en juist lekker uitgerust aan het nieuwe jaar zouden moeten kunnen beginnen, zijn we toch vaak doodop na een weekje van familiebezoekjes en etentjes. Het zou zomaar kunnen dat je een "familiejetlag" hebt. Maar hoe kom je het best weer in je ritme en bouw je je weerstand weer wat op om fris aan het nieuwe jaar te beginnen? Je online apotheker geeft je graag wat tips!

Een familiejetlag

Wie na de feestdagen last heeft van vermoeidheid en stress, zou zomaar eens een zogenaamde "familiejetlag" kunnen hebben, een term die geïntroduceerd werd door de Amerikaanse psycholoog Adam Fried. Tijdens de feestdagen gooien we massaal ons ritme om en zien we familieleden die we tijdens het jaar bijna nooit zien. Daarnaast gaan we nog van het ene feestje naar het andere en moeten we soms wel op een dag op drie plaatsen tegelijk zijn.

Een familiejetlag is vergelijkbaar met een gewone jetlag na het reizen: je ritme is verstoord en je biologische klok is volledig in de war. En daar waar de kerstvakantie eigenlijk een weekje uitrusten zou moeten zijn, ben je aan het begin van het nieuwe jaar juist volledig opgebrand.

Je weerstand opbouwen

Een volgeplande week vol stress en ongemakkelijke gesprekken met mensen die je maar weinig ziet, weegt ook door op je weerstand. Velen onder ons voelen zich aan het begin van het jaar wat slapjes en uitgeput. Combineer dat met de korte, donkere dagen en het feit dat in het begin van januari de griep vaak alweer in het land is en je kunt wel wat extra weerstand gebruiken.

Hou het realistisch en durf nee te zeggen

Maar hoe voorkom je dat je ieder jaar opnieuw tegen hetzelfde probleem aanloopt? Probeer ontspannen naar je familiefeest te gaan en laat de gedachte los dat de avond perfect moet zijn. Zorg ook voor voldoende nachtrust en leer nee te zeggen. Op één dag naar je grootouders, je schoonfamilie en je peter en meter? Hou je planning realistisch en leg de druk niet te hoog. En vergeet niet om af en toe je batterijen weer op te laden met een welverdiend middagdutje om weer even tot jezelf te komen.