Tips van je online apotheker voor rauwkost en maaltijdsalades

De lange, donkere winter is eindelijk weer voorbij en de lente is weer terug in het land, met zijn zonnige dagen en gezellige terrasjes, maar ook met zijn lekker lichte lentekost en heerlijke slaatjes! Je online apotheker helpt je alvast wat in de stemming te komen met de voor- en nadelen van rauwkost en een paar recepten voor heerlijke maaltijdsalades!

Rauwkost: de voordelen en de nadelen

Na al die zware winterkost ben je blij dat je weer iets lichter kunt eten en wat is daar nu beter voor dan maaltijdsalades of een lekker slaatje tijdens de lunch? Bovendien zijn groente en rauwkost goed voor je gezondheid, dus win-win, toch? Al heeft, net zoals zoveel dingen in het leven, ieder voordeel ook zijn nadeel, zelfs groente:

De voordelen:

 • Rauwkost is makkelijk en goedkoop: even spoelen, raspen, schillen of snijden en je kunt aan tafel.
 • Rauwkost geeft je slechts zelden het gevoel dat je teveel hebt gegeten en je kunt er veel van eten zonder vetten en koolhydraten binnen te krijgen, waardoor het ook perfect past in je dieet.
 • Rauwkost is rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen en voedingsvezels en helpt zo je immuunsysteem en weerstandsvermogen te versterken.

De nadelen:

 • Voor sommige mensen is rauwkost moeilijker te verteren dan gekookte en gestoomde groenten. Tip: help je maag en je darmen een handje door je groenten extra fijn te snijden.
 • Omdat plantaardig voedsel minder energie levert dan dierlijke producten, moet je er aanzienlijk meer van eten om voldoende calorieën binnen te krijgen om genoeg energie te hebben voor je dag. Tip: voeg wat gezonde vetten en eiwitten toe aan je salade, bijvoorbeeld kikkererwten, olijfolie of nootjes.
 • Misschien heb je weleens gehoord dat sommige groenten, zoals spinazie, kolen en sla, veel nitraat bevatten, een stof die in je lichaam omgezet wordt in nitriet, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Maar geen zorgen, daarvoor moet je er al zeer grote hoeveelheden van eten, voordat je ergens last van krijgt.
 • Rauwe groenten bevatten wel meer parasieten, schimmels, gisten en bacteriën dan verwarmde groenten, let er dus op dat je je portie rauwkost op voorhand goed wast!
 • Voedsel koken heeft ook zijn voordelen. Bepaalde groenten, zoals worteltjes, broccoli en courgette, bevatten net meer antioxidanten zoals vitamine C en caroteen nadat je ze gekookt hebt dan wanneer je ze rauw opeet. Tip: varieer regelmatig tussen rauwe en gekookte groente. Op die manier zit je zeker goed en bovendien is de variatie goed voor je eetlust!

Maaltijdsalades, eindeloos variëren!

Maar uiteraard zijn groente en rauwkost natuurlijk goed voor je gezondheid en een essentieel onderdeel van een gezond dieet en daarom geven we je ook nog graag twee receptjes mee voor een heerlijke maaltijdsalade. Eet smakelijk (en gezond)!

Aardappelsalade met verse kruiden

Ingrediënten voor 8 personen: 750 gram krieltjes, 4 eetlepels wittewijnazijn, 2 eetlepels dijonmosterd, 4 eetlepels olijfolie, 2 fijngehakte sjalotten, 4 fijngehakte lente-uien, 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 theelepel fijngehakte dille, peper, zout.

 • Kook de ongeschilde aardappelen in gezouten water of stoom ze gaar.
 • Maak de mosterdvinaigrette: meng de azijn, de peper, het zout en de mosterd in een kom. Voeg de olijfolie toe en vervolgens de sjalotten, de peterselie, het bieslook en de dille. Zet even apart.
 • Giet de aardappelen af en snij ze in vieren. Schep de nog warme aardappelen in een kom en voeg de vinaigrette toe. Roer goed. Zet koel weg of serveer meteen.
 • Garneer met bieslook en dille en voeg je favoriete groente of fruit toe om de salade volledig op jouw smaak af te stemmen, zoals kerstomaatjes, komkommer of stukjes appel!

Caesarsalade met gerookte kip

Ingrediënten voor 4 personen: 2 gerookte kipfilets, 1 krop Romeinse sla, 1 teen verse knoflook, 150 gram kerstomaten, 4 sneden volkorenbrood, 4 eetlepels olijfolie, 100 gram gerookte spekblokjes, 2 eetlepels citroensap, 1 theelepel mosterd, zout, peper.

 • Snij de kip in reepjes, was de sla en snij hem fijn, pel en hak de knoflook, snij de kerstomaten in twee.
 • Snij het brood in blokjes, gril ze in de pan in een eetlepel olijfolie en laat ze uitlekken op absorberend papier. Bak de spekblokjes kort aan en laat ze eveneens uitlekken.
 • Meng de rest van de olijfolie, de knoflook, het citroensap, de mosterd, zout en peper in een kom. Meng de kip, de sla en de kerstomaten, de croutons en de spekblokjes eronder en serveer op kamertemperatuur.