De tips van je online apotheker om je huid te beschermen tegen luchtvervuiling

Luchtvervuiling heeft reële gevolgen voor onze gezondheid en ook onze huid wordt daarbij niet gespaard. Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan toxische stoffen die vroegtijdige huidveroudering en allerhande huidziekten kunnen veroorzaken. Koolstofdeeltjes, zware metalen, fijnstof, uv-stralen … Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen en vooral, wat kun je ertegen doen?

Luchtvervuiling en je huid

Er zijn heel wat factoren die de schoonheid en de kwaliteit van je huid beïnvloeden. Vandaag meer dan ooit heeft milieuvervuiling een effect op de huid. Huidbeschadiging, huidveroudering … het is bewezen dat vervuiling op lange termijn schadelijke effecten op de huid heeft. Luchtvervuiling doet afbreuk aan haar jeugdige uitstraling, beschadigt de hydrolipidenfilm van de huid en werkt de vorming van rimpels in de hand. Het is dan ook cruciaal geworden om je huid met de juiste dagelijkse verzorgingsroutine te helpen beschermen tegen schade door vervuiling.

De gevolgen van de dagelijkse blootstelling op je huid

Om je huid zo lang mogelijk gezond en mooi te houden is het belangrijk om haar te beschermen tegen schadelijke factoren van buitenaf. Dagelijkse blootstelling aan luchtvervuiling heeft een negatief effect op het weefsel onder het huidoppervlak. Het mag dan ook niet verbazen dat de grootste bedreigingen voor onze huid, zoals uv-straling, vervuiling en stress, ons meer in de stad treffen dan daarbuiten, waar openbaar vervoer en luchtvervuiling minder grote kwesties zijn. Dat is al erg genoeg voor mensen met een normale huid, maar als je een gevoelige huid hebt, dan moet je zeker extra voorzichtig zijn.

Op het gebied van luchtvervuiling onderscheiden we twee soorten verontreinigende stoffen:

  • Primaire verontreinigende stoffen zijn rechtstreeks afkomstig van “vaste” bronnen (industrie, verwarming …) en “mobiele” bronnen (auto's, vliegtuigen …).
  • Secundaire verontreinigende stoffen, zoals ozon, zijn het resultaat van de transformatie van de primaire verontreinigende stoffen onder invloed van Uv-stralen en warmte.

De juiste reiniging om de effecten van luchtvervuiling tegen te gaan

Je gezichtshuid moet 's morgens en 's avonds worden gereinigd om te worden ontdaan van onzuiverheden zoals zweet, tabak, make-upresten en zelfs stof. En naast die onzuiverheden zijn er ook nog luchtvervuiling en vervuilende deeltjes. Ozon en fijnstof, zoals microscopisch kleine PM2.5-deeltjes (met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer), blijven op je huid zitten, zetten zich vast in de poriën en beschadigen de huidbarrière. Resultaat: je talg gaat oxideren en je teint wordt dof en gelig.