De tips van je online apotheker om te ontgiften na de winter

De winter stelt ons lichaam zwaar op de proef. Niet alleen de lage temperaturen, de wind en de sneeuw, maar ook de calorierijke wintermaaltijden en de drukte van de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf zwaar, opgeblazen of moe voelt en doen je moraal geen goed … Om je lichaam een handje te helpen en om weer vol energie te zitten kan een beetje ontgiften geen kwaad. Haal de lente in huis met onze detoxtips.

Het belang van ontgiften voor ons lichaam

We kunnen geen vet en bewerkt eten en alcoholhoudende drankjes blijven consumeren zonder dat het gevolgen heeft voor ons lichaam en onze uitscheidingsorganen (de lever, de darmen, de nieren, de longen en de huid). Ons lichaam verzwakt en we zijn minder bestand tegen de winterse grillen.

Een ontgiftingskuur is meer dan alleen maar het elimineren van externe toxische moleculen zoals pesticiden of bewaarmiddelen. We hebben het ook over het verwijderen van toxines die ons lichaam zelf aanmaakt, die de goede werking van ons lichaam in de weg staan en dus verwijderd moeten worden.

Een ontgiftingskuur helpt ons lichaam te ondersteunen en de afvoer door onze uitscheidingsorganen, de “filters” van ons lichaam, te verbeteren, die af en toe grondig gereinigd moeten worden om beter te werken.

De natuur komt ons lichaam te hulp

Je volgt het best een of twee keer per jaar een “detoxdieet” om je lichaam te ontgiften en zijn werking te ondersteunen. Zo kun je je lichaam zuiveren van alle toxines. En eens te meer biedt de natuur de oplossing:

  • Alles wat we eten of drinken, heeft een directe impact op onze lever. Om je lever te ontgiften is citroen je beste bondgenoot. Citroen helpt toxines te verwijderen dankzij zijn diuretische eigenschappen en draagt bij tot de productie van gal, op zijn beurt weer gunstig voor het afbreken en elimineren van vetten. Begin je dag met een lauw glas water met wat citroensap en aarzel ook niet om citroen toe te voegen aan je gerechten. Twee andere supersterren om je lever te ontgiften zijn artisjok en rijst, die dankzij hun hoge gehalte aan kalium helpen bij het verwijderen van toxines.
  • De nieren zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van onze urine en de afvalstoffen die daarin zitten. Bekende voorbeelden van planten die onze nieren ondersteunen, zijn de paardenbloem, bosbessen en asperges, die helpen bij het verwijderen van toxines en bijdragen tot de werking van je nieren. Een ander voedingsmiddel om niet te vergeten: prei. Prei is rijk aan oplosbare en niet-oplosbare vezels, water en kalium en arm aan natrium en draagt bij tot de uitscheiding via de nieren.
  • Iedere keer dat we uitademen, verlaat kooldioxide ons lichaam via onze longen. Geef, om ze bij te staan in hun functie, de voorkeur aan slijmoplossende planten, zoals weegbree, heemst en scharlei. Ook om zonder mate van te genieten: uien. Uien zijn een krachtige antioxidant die je longen stimuleren en de opgebouwde toxines helpen te verwijderen.
  • Een teveel aan toxines, dat zie je ook op je huid. De huid is het grootste uitscheidingsorgaan van ons lichaam en verwijdert stofwisselingsresten en toxines via haar talg- en zweetklieren. Je kunt die functie ondersteunen met behulp van zogenaamde zweetdrijvende planten, zoals kliskruid en bernagie.

Als het tijd is om je lichaam te reinigen, dan is het ook verstandig om het wat rust te gunnen door geen nieuwe toxines binnen te halen. Eet tijdens je kuur dus zo min mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toxines, zoals vlees, kaas, eieren en suikers, vermijd alcohol en tabak uiteraard ook zo veel mogelijk en geef de voorkeur aan groeten, fruit en granen.

Go green!

Wat is ontgiften zonder een groene smoothie op z’n tijd? Smoothies zijn niet alleen een gemakkelijke en snelle maaltijdvervanger, maar met de juiste ingrediënten zijn ze ook nog de echte koningen van de detox. Om je een idee te geven van de mogelijkheden geven we je graag twee heerlijke en eenvoudige recepten mee van Biotona, een Belgische fabrikant van 100% natuurlijke en biologische superfoods: eentje om je te introduceren in de wereld van groene smoothies en nog eentje voor de meer gevorderde smoothiedrinker:

De beginnerssmoothie:

  • ½ komkommer;
  • 2 handen vol jonge spinazie;
  • ½ appel of peer;
  • Sap van 1 citroen;
  • 1 cm gember;
  • 1 handvol ijsblokken.

Doe alle ingrediënten (behalve het ijs) in een juicer en shake ze daarna samen met de ijsblokken, een theelepel Biotona Chlorella + Spirulina en een theelepel Biotona Phyto-Detox.

De gevorderde detoxmix:

Doe alle ingrediënten in de Biotona Shaker, even shaken en klaar!