De morning-afterpil bij je online apotheker

Ongelukken gebeuren, maar weet jij wat je moet doen nadat je onveilige seks hebt gehad? Of misschien ben je vergeten de pil te nemen of is het condoom gescheurd … Of is het gewoonweg niet het juiste moment in je leven om zwanger te worden? Wat is het risico dat je loopt om zwanger te worden en wat kun je doen? Je online apotheker geeft je graag wat uitleg over noodanticonceptie.

Onveilig vrijen en je vruchtbaarheidsperiode

Theoretisch zijn er tijdens de menstruele cyclus van de gemiddelde vrouw zes dagen waarop onveilig vrijen tot een zwangerschap kan leiden. Die vruchtbaarheidsperiode, ook wel je vruchtbaarheidsvenster genoemd, bestaat uit de vijf dagen voordat de eicel vrijkomt (eisprong), plus de dag van de eisprong zelf.

Je kunt zwanger worden als je onbeschermd seksueel contact hebt in de vijf dagen vóór je eisprong, omdat zaadcellen ongeveer vijf dagen blijven leven en in de eileiders kunnen blijven om je eicel te bevruchten. Een eicel zelf leeft maar 24 uur. Die 24 uur vormen meteen het einde van je vruchtbaarheidsvenster.

De levensvatbaarheid van zaadcellen neemt af in de dagen na het seksueel contact. Dat betekent dat de kans op bevruchting het grootst is wanneer de eisprong gebeurt tijdens de eerste drie dagen na de onbeschermde seksuele betrekkingen.

Anticonceptie vs. de morning-afterpil

Noodpillen, zoals die van EllaOne, dienen om zwangerschap te voorkomen na onbeschermd seksueel contact. Ze stellen de eisprong uit, als het daarvoor nog niet te laat is. Dat betekent dat de zaadcellen die in de eileiders verblijven geen eicel zullen tegenkomen en er dus geen kunnen bevruchten. Het is dus ook zeker niet hetzelfde als een abortus, omdat je eicel nog niet bevrucht is!

Let er wel op dat, net zoals gewone anticonceptie, de morning-afterpil niet 100% doeltreffend is. Want het kan altijd dat je je eisprong al had vóór je de pil nam. Je hebt de meeste kans op succes als je een pil zo snel mogelijk na de onbeschermde seksuele betrekking inneemt (laat je dus ook niet misleiden door de naam morning-after, hoe sneller, hoe beter). Bovendien beschermt een morning-afterpil je niet tegen een ongewenste zwangerschap als je nadien onbeschermde seks hebt.

Heb je vragen over noodanticonceptie? Neem dan zeker contact op met je online apotheker of je huisarts. Zo hou jij je leven zelf onder controle en word je zwanger wanneer jij er klaar voor bent!

Bron: EllaOne