De tips van je online apotheker tegen een koortslip

Een eerste date, een sollicitatiegesprek of het verjaardagsfeestje van je beste vriendin … net wanneer je er extra goed wilt uitzien, verschijnt er rond je mond een koortsblaasje. En een koortslip is niet alleen pijnlijk en vervelend, hij is ook nog eens allesbehalve esthetisch. En als je eenmaal besmet bent, dan zit je er voor de rest van je leven aan vast. Ontdek de tips van je online apotheker om het leed te verzachten!

Hoe wordt een koortslip veroorzaakt?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een besmettelijk herpesvirus. Meestal gaat het om het herpes simplex virus type 1. Na besmetting blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig. Het trekt zich terug in de zenuwcellen van de huid en kan vooral op momenten van verminderde weerstand, zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid, opnieuw actief worden en een koortsblaasje veroorzaken.

Een koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, verloopt in verschillende fasen:

  • Bij de meeste mensen zijn tintelingen, jeuk of een branderig gevoel ter hoogte van de lippen de voorbode;
  • Een tot twee dagen later verschijnt er een rode vlek, die snel bedekt wordt met kleine blaasjes vol geelachtig vocht, die jeuk, een branderig gevoel en pijn veroorzaken;
  • Vervolgens barsten ze open, waardoor er kleine zweertjes ontstaan;
  • De zweertjes drogen uit en krijgen een korstje, dat uiteindelijk verdwijnt zonder littekens na te laten.

Tips om besmetting te voorkomen

  • Zoen niet als je koortsblaasjes hebt die niet volledig ingedroogd zijn.
  • Raak de blaasjes niet met je vinger aan. Zo vermijd je dat het virus zich verspreidt naar je ogen of naar andere plaatsen.
  • Was je handen met water en zeep na contact met een koortsblaas.
  • Gebruik niet dezelfde washandjes en handdoeken van een gezinslid dat koortsblaasjes heeft. Hetzelfde geldt voor bestek en glazen.

Je bent wat je eet

Ook je eten kan een invloed hebben op het herpesvirus. Onderzoek heeft aangetoond dat het aminozuur L-arginine de groei van het virus stimuleert, terwijl het aminozuur L-lysine de groei juist afremt.

Als je gevoelig bent voor koortsblaasjes, dan doe je er dus goed aan om zo weinig mogelijk voedingsmiddelen met arginine te eten, zoals chocolade, pinda's en andere soorten noten, (soja)bonen, uien en knoflook. Daarentegen zijn runds- en kippenvlees, melk en yoghurt, taugé, avocado en spinazie rijk aan lysine en kunnen dus helpen een uitbraak te voorkomen.

Ook kan het preventief nemen van een voedingssupplement op basis van lysine ervoor zorgen dat je minder vaak last hebt van een koortslip en kan een inname tijdens een uitbraak de genezing versnellen.

Een koortsblaas behandelen

Voor een onopvallende behandeling van koortsblaasjes kun je een patch aanbrengen (zoals die van Compeed), make-up opbrengen en met een gerust hart de dag doorbrengen. De blaasjes zijn afgedekt, waardoor er veel minder risico op verdere infectie via de wondjes bestaat.

Daarnaast speelt zink ook een belangrijke rol bij de genezing van een koortsblaas. Zink is belangrijk voor je weerstand en helpt je huid gezond te houden. Je vindt het vooral terug in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en zeevruchten, maar ook in volle granen en peulvruchten. Bovendien kunnen een zalf op basis van zink of een antivirale zalf of crème de jeuk en de pijn verminderen en helpen de genezing te versnellen door de blaasjes te helpen indrogen. Probeer bijvoorbeeld SoreFix of Zinolium-Z en laat je glimlach niet verpesten door een koortslip!