Tips van je online apotheker tegen overtollig oorsmeer

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is oorsmeer goed voor je oren. Zo beschermt het je gehoorgang tegen bacteriën en infecties. Maar als je te veel oorsmeer produceert of als het te dik is om op natuurlijke wijze verwijderd te worden, stapelt het zich op kan het een prop vormen en je oor verstoppen. Ontdek samen met je online apotheker het belang van een goede oorhygiëne.

Oorsmeer

Oorsmeer is een wasachtige substantie die door onze oren wordt geproduceerd, de gehoorgang smeert en een natuurlijke bescherming vormt tegen bacteriën. Oorsmeer heeft meestal een geelbruine kleur, maar kan donkerder worden naarmate het meer uitdroogt en doordat er van buitenaf vuil en stof in komen.

Wat is het nut van oorsmeer?

Oorsmeer is op zich niet schadelijk. Integendeel zelfs, want samen met de gehoorgang heeft het een reinigende en beschermende functie. De huid in je gehoorgang zorgt ervoor dat het oorsmeer naar buiten wordt afgevoerd. Door zijn kleverigheid neemt je oorsmeer dode cellen, inkomende vuiltjes en micro-organismen mee naar buiten en omdat je oorsmeer zuur is, biedt het extra bescherming tegen schimmels en bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken. En omdat oorsmeer ook vettig is, beschermt het tegen uitdroging en beschadiging van je gehoorgang en je trommelvlies en tegen inkomend vocht.

Wat is een oorprop?

Een oorprop of een ‘verstopt oor’ ontstaat door de opstapeling van oorsmeer in je gehoorgang. Een oorprop is de meest voorkomende aandoening van de gehoorgang. De gehoorgang, die je oorschelp verbindt met je trommelvlies, is bekleed met huidcellen. Tussen die cellen bevinden zich haarfollikels, talgklieren en oorsmeerklieren. Die laatste maken het oorsmeer aan. De voornaamste oorzaken van een oorprop zijn:

  • Een van nature overvloedige productie van oorsmeer;
  • Het gebruik van wattenstaafjes, waardoor je het oorsmeer dieper in de gehoorgang duwt;
  • Een regelmatig gebruik van oordopjes zonder die schoon te maken;
  • Oorsmeer dat niet goed op natuurlijke wijze wordt verwijderd (een te nauwe gehoorgang of overmatige beharing in het oor).

Een goede oorhygiëne

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen (en vooral voor kleine kinderen) is een goede oorhygiëne erg belangrijk. Om te voorkomen dat je je trommelvlies beschadigt, moet je extra voorzichtig zijn bij het reinigen van je gehoorgang. Daarnaast is het belangrijk dat je je oren niet te vaak reinigt. Oorsmeer is de beste natuurlijke bescherming van je oren, dus een keer per week of zelfs maar een keer iedere tien dagen is een goede regelmaat om je oren te reinigen.

  • Zeepwater: zeepwater is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing om je oren veilig te reinigen. Gebruik een zachte straal van de douche, maar let er wel op dat de straal niet te krachtig of te heet is om je trommelvlies niet te beschadigen.
  • Oorspray: in geval van een overmatige productie van oorsmeer kun je een oorspray gebruiken. Verstuif de spray in je gehoorgang, buig je hoofd en masseer zachtjes je tragus (het kleine stukje kraakbeen aan de voorkant van de ingang van je gehoorgang). Daardoor komt het oorsmeer los en kan het uit je oor lopen.
  • Oorreiniger: met een oorreiniger kun je het teveel aan oorsmeer verwijderen zonder al te diep in je gehoorgang te hoeven gaan en dankzij de vorm kun je het oorsmeer niet richting je trommelvlies duwen.