Tips van je online apotheker in geval van een moeilijke spijsvertering

Gedurende ons hele leven passeert er meer dan 50 ton voedsel door ons spijsverteringskanaal. Dat zijn ongeveer 50 miljoen kilocalorieën. Ons spijsverteringsstelsel heeft het dus dagelijks, meerdere keren, druk om alles te verteren! Meestal loopt onze spijsvertering zoals het hoort, maar toch heeft zo’n 80% van de bevolking gemiddeld een keer per maand last van een moeilijke spijsvertering. Maar waardoor wordt onze spijsvertering verstoord en wat kun je eraan doen?

Spijsverteringsstoornissen

Indigestie, ook wel dyspepsie genoemd, is een algemene term voor pijn of een oncomfortabel gevoel in het bovenste deel van je spijsverteringsstelsel (je slokdarm, je maag en je twaalfvingerige darm) en doet zich voor wanneer het spijsverteringsproces verstoord is, dat wil zeggen als je voedsel al afgebroken is, maar nog niet is opgenomen door je lichaam.

Oorzaken en symptomen van een moeilijke spijsvertering

Een verstoorde spijsvertering kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaken van spijsverteringsproblemen is het overslaan van het ontbijt. Een evenwichtig ontbijt helpt je spijsvertering op gang te komen. Sla je het ontbijt over, dan negeer je een basisbehoefte van je lichaam: energie! Daarnaast kan je spijsvertering ook verstoord worden door:

  • Een overdaad aan eten, alcohol of cafeïne;
  • Te vet of te pikant eten;
  • Ongezonde en weinig gevarieerde voeding;
  • Te snel eten;
  • Te weinig lichaamsbeweging;
  • Stress.

De meest voorkomende symptomen van indigestie zijn een opgeblazen gevoel, een knorrende maag, overmatige gasvorming (boeren), misselijkheid, zure oprispingen (reflux), brandend maagzuur en maagpijn.

Wanneer moet je naar de dokter?

Over het algemeen zijn spijsverteringsstoornissen onschuldig, maar in sommige gevallen is het toch verstandig om je dokter te raadplegen. Zo ga je beter naar de dokter als de symptomen ineens opkomen, zonder dat je er een goede verklaring voor hebt, maar ook als je hevige pijn of koorts hebt (meer dan 38,5°C) of als de symptomen aanhouden of te hinderlijk worden (bijvoorbeeld als je slikproblemen krijgt). Daarnaast kan terugkerende maagpijn duiden op een maagzweer. Ten slotte is voorzichtigheid geboden voor jonge kinderen met braken of diarree, omdat zij sneller last kunnen krijgen van uitdrogingsverschijnselen.

Een betere spijsvertering

Als je spijsvertering goed functioneert, voel je je fit en vitaal. Een goede spijsvertering is de basis van een goede gezondheid. Om je spijsvertering te verbeteren is het in de eerste plaats belangrijk om dagelijks te ontbijten. Zo schiet je lichaam ’s morgens in actie. Daarnaast kies je best voor gezonde en vezelrijke voeding en is het ook belangrijk om voldoende te drinken gedurende de dag.

Maar helaas zijn spijsverteringsproblemen niet altijd te vermijden. Help je spijsvertering daarom een handje met Molkosan Fruit van A. Vogel, een drank die bereid is uit gezuiverde en geconcentreerde melkwei van verse Zwitserse alpenmelk, sap van granaatappel, aroniabes, om je te helpen je voedsel beter op te nemen en te verteren.

Bron: A. Vogel