Onze tips om op vakantie te vertrekken met je huisdier

De verlengde lenteweekends zijn er weer en de zomervakantie staat ook alweer voor de deur. En iedere keer dat we aan vakantie denken, denken we ook aan Max en Minoes. Kunnen ze wel mee op vakantie? Op vakantie gaan met je huisdier is niet altijd vanzelfsprekend. We hebben het niet over zomaar een stuk bagage en veel kans is hij ook niet gewend om te reizen. Ontdek onze tips voor een geslaagde vakantie zonder dat je je trouwe viervoeter thuis hoeft te laten.

Op vakantie met je huisdier

Een vakantie plannen blijft voor veel huisdierbezitters een heel gedoe. En voordat je je kunt ontspannen op je bestemming en kunt genieten van je welverdiende vakantie, is er eerst nog dat noodzakelijk kwaad: de reis zelf! Reizen is niet altijd gemakkelijk, vooral niet met je huisdier. Veruit de meeste huisdierbezitters kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan, maar aangezien een huisdier meenemen in de auto niet zonder risico’s is, kan het geen kwaad om deze eenvoudige tips in je achterhoofd te houden om de reis zo aangenaam mogelijk te maken, voor je huisdier, maar ook voor jezelf:

  • Geef je huisdier geen eten gedurende de vier uur voorafgaand aan het vertrek;
  • Zet hem op de achterbank of in de kofferbak (zonder hoedenplank uiteraard), in een reiskooi of met een speciaal harnas;
  • Laat hem regelmatig drinken tijdens de reis (ten minste iedere twee uur);
  • Stop regelmatig (iedere twee uur vijftien minuten), zodat hij de benen kan strekken en een luchtje kan scheppen;
  • Laat hem niet in de volle zon zitten en laat hem ook niet achter in de auto wanneer je zelf uitstapt, zelfs niet met de ramen open, door het risico op een zonnesteek;
  • En als hij last heeft van wagenziekte, kan de dierenarts iets voorschrijven.

Ga je met de trein of met het vliegtuig? Informeer voor vertrek bij de luchtvaart- of treinmaatschappij om zeker te weten of je huisdier in de cabine mag reizen samen met zijn baasje (hoewel grote honden of katten vaak in het ruim zullen moeten reizen, een ervaring die traumatiserend kan zijn omwille van het lawaai en de kou).

Zowel in de trein als in het vliegtuig moet je huisdier ook in orde zijn met al zijn vaccinaties (vooral tegen hondsdolheid) en een elektronische identificatiechip hebben. En als je naar het buitenland gaat, moet hij zelfs zijn eigen paspoort hebben (beschikbaar bij je dierenarts). Daarnaast leggen bepaalde landen nog extra verplichtingen op, dus zorg ervoor dat je op tijd begint met je voorbereidingen (bij voorkeur een paar maanden op voorhand).

En vergeet, voordat je vertrekt, ook niet om te controleren of je vakantiebestemming überhaupt wel huisdieren toelaat (wat lang niet altijd het geval is of enkel onder bepaalde voorwaarden).

Eenmaal aangekomen op je eindbestemming, neem de tijd om je te installeren en geef vooral je huisdier de tijd om aan zijn nieuwe tijdelijke thuis te wennen. Vaak heeft je huisdier het ook moeilijk met verandering van voedsel, dus vergeet zeker niet om zijn vaste voer mee te nemen als je het niet kunt kopen op je bestemming. En neem ook zeker zijn favoriete speeltje mee. Als je een kat hebt, zet haar dan even in een aparte kamer en gun haar een paar minuten tijd met de deur dicht. Als je met je hond op reis bent, sluit hem dan vooral niet op, maar laat hem zijn eigen weg vinden! Iedereen zal blij zijn om eindelijk uit de auto te mogen en aan de vakantie te kunnen beginnen!