De tips van je online apotheker om te stoppen met roken zonder dikker te worden

Roken is slecht voor je gezondheid, zoveel is zeker! En daarom willen veel rokers ook graag af van hun dagelijkse sigaret. Maar stoppen met roken is gemakkelijker gezegd dan gedaan, aan de ene kant door de lichamelijke en mentale verslaving, maar aan de andere kant ook omdat veel rokers bang zijn om dikker te worden als ze stoppen. Stoppen met roken zonder aan te komen? Ja, het is mogelijk als je op de juiste dingen let.

Waarom word je dikker als je stopt met roken?

Mannen gemiddeld zo’n 3 kg en vrouwen zo’n 4 kg: gewichtstoename is wel degelijk een ding als we stoppen met roken.

Door een pakje per dag te roken verbrand je tot wel 250 calorieën! Om te beginnen zorgt de nicotine in je sigaret voor een licht gewichtsverlies. Zo verhoogt nicotine je energieverbruik met 6% in rust en tot wel 12% tijdens inspanningen. Met andere woorden, voor dezelfde inspanning verbrandt een roker meer calorieën dan een niet-roker.

Bovendien heeft nicotine, door het sympathische zenuwstelsel (de motor voor alle inspanningen van je lichaam) te stimuleren, een eetlustremmende werking. Resultaat? Als je stopt met roken, eet je automatisch iets meer (200 à 300 extra calorieën per dag). En ten slotte vermindert nicotine ook de vetopslag in je lichaam.

Maar uiteraard wegen de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken ruimschoots op tegen het nadeel van een kleine gewichtstoename. Bovendien heeft roken nadelige gevolgen voor je uiterlijk, zoals gele tanden en meer rimpelvorming.

Nee tegen de sigaret, nee tegen diëten

Gezond eten en drinken is altijd belangrijk voor je lichaam, maar daarnaast kan het een positieve bijdrage leveren als je wil stoppen met roken. Als je stopt met roken, verbrandt je lichaam minder snel zijn vetreserves en zal die onbedwingbare zin om te snoepen je calorie-inname snel doen toenemen. Daarnaast zul je, door te stoppen met roken, de smaken en de geuren van je eten herontdekken, wat uiteraard een goede zaak is, maar daardoor zul je automatisch ook iets meer eten.

Maar toch, in plaats van te kiezen voor een dieet dat je veel kans toch niet volhoudt, kies je er beter voor om je gewoontes licht, maar duurzaam aan te passen. Wij geven je zes eenvoudige tips om je gewichtstoename te beperken zonder jezelf alles te ontzeggen:

  • Beweeg meer: een beetje beweging doet wonderen en met 30 minuten actief wandelen per dag kom je al een heel eind.
  • Hou je handen bezig: als je bezig blijft, dan zul je minder snel een snoepje pakken om de leemte van je sigaret te vullen. Speel bijvoorbeeld met een elastiekje, met een stressbal of met je huisdier.
  • Drink niet te veel alcohol …: alcohol zit vol lege calorieën en zet aan tot roken, zeker op die gezellige avondjes onder vrienden.
  • … of koffie: nicotine zorgt voor een snellere afbraak van cafeïne. Als je stopt met roken, blijft de cafeïne dus langer in je lichaam, waardoor je eerder last krijgt van spanning, slapeloosheid, concentratieproblemen en stress. Cafeïne verdubbelt op die manier je ontwenningsverschijnselen.
  • Gezonde snacks: toch zin in een snack? Snoep dan slim!
  • En probeer niet te veel in een keer: hou je bij één goed voornemen. Na een paar maanden ben je je dagelijkse sigaret volledig vergeten en kun je volop voor je volgende project gaan.

Veel succes!