Tips van je online apotheker bij blefaritis

Ken je dat branderige, jeukende gevoel rond je ogen? Je kunt niet ophouden met in je ogen te wrijven, maar hoe meer je het doet, hoe erger het wordt? Je ogen zijn een van de meeste gevoelige delen van je lichaam en kunnen eenvoudig ontsteken. Een van de meest voorkomende oogaandoeningen is blefaritis, een ontsteking van de oogleden die gepaard gaat met rode en geïrriteerde ogen. Je online apotheker geeft je wat meer uitleg over blefaritis en een paar tips om het leed te verzachten.

Wat zijn de oorzaken van blefaritis?

Rode, ontstoken oogleden zijn vaak een complicatie van een verkoudheid of eczeem of het gevolg van langdurig droge ogen, maar ze kunnen ook van allergische aard zijn of gewoonweg het gevolg van een vuiltje in je oog (zand, stof, vloeistof …).

Wat zijn de symptomen van blefaritis?

De meest voorkomende symptomen van een ooglidontsteking zijn een branderig gevoel, jeuk aan je oogleden en tranende ogen. Ook kunnen zich korstjes vormen rond de aanzet van je wimpers die dikker worden en plakkerig aanvoelen. In sommige gevallen kan blefaritis ook leiden tot een stijg (of strontje) of tot een chalazion (of hagelkorreltje), een ontsteking van de wimperrand als gevolg van een verstopt of ontstoken talgkliertje in je ooglid. Ook wordt de talg die uitgescheden wordt rond je oog, dikker en “boterachtig” in plaats van vloeibaar, wat de ontsteking nog kan verergeren.

Hoe kun je blefaritis behandelen?

In de meeste gevallen gaat de ontsteking vanzelf over na een paar dagen of weken, maar in sommige gevallen kan de ontsteking chronisch worden en regelmatig terugkeren. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het genezingsproces te versnellen:

  • Neem een zuiver washandje, doordrenk het met warm water van de kraan en reinig je oogleden voorzichtig om de korstjes te verwijderen en de talg vloeibaarder te maken. Let op: als je lenzen draagt, verwijder die dan altijd eerst!
  • Wacht tot je oogleden goed warm zijn en masseer dan de rand van je oogleden met je wijsvingers. Het is belangrijk om je tijdens de massage te focussen op de rand van je oogleden, waar je wimpers beginnen en waar de zogenaamde klieren van Meibom (de talgkliertjes) zich bevinden.
  • Als je ogen erg geïrriteerd zijn, dan kun je ook speciale steriele kompressen of een steriele gel gebruiken om je oogleden te reinigen. Bovendien helpen de kompressen en de gel de korstjes eenvoudiger te verwijderen.
  • Als de ontsteking het gevolg is van een infectie, dan kun je ook een antibiotische gel of zalf gebruiken, maar neem daarvoor altijd eerst contact op met je oftalmoloog of je apotheker.
  • Let er ook zeker op dat je niet in je ogen wrijft in geval van een infectie, omdat je dan ook je andere oog of andere mensen kunt besmetten.
  • Als de ontsteking het gevolg is van langdurig droge ogen, bevochtig je ogen dan regelmatig met kunsttranen.
  • Gebruik ook geen oogmake-up zolang de ontsteking niet genezen is. Gebruik je sinds kort nieuwe make-up? Dan kan het zijn dat de ontsteking het gevolg is van een reactie op een van de bestanddelen van je nieuwe make-up.
  • En zoals altijd is voorkomen beter dan genezen: een goede reiniging is het allerbelangrijkste voor de behandeling en de preventie van blefaritis, omdat bacteriën zo geen kans krijgen om zich vast te hechten aan de ooglidrand.

En ten slotte, als je merkt dat de ontsteking niet vanzelf overgaat, blijf er dan niet mee rondlopen, maar neem zeker contact op met je huisarts of je oftalmoloog, om het risico op blijvende gezichtsschade te verkleinen!