Tips van je online apotheker bij een krakende kaak

Hoor jij ook een krakend of knakkend geluid wanneer je gaapt of je mond net iets te wijd opent? Als je last hebt van een krakende kaak, dan ben je niet de enige! Studies tonen aan dat een groot deel van de bevolking last heeft van krakende of knakkende kaken. Maar hoe komt dat eigenlijk en belangrijker, kan het kwaad? Je online apotheker helpt je dat geluidje, dat we maken zonder het te willen, te begrijpen.

Een krakende kaak: een lesje in anatomie

Je kaakgewricht is het gewricht dat je onderkaak verbindt met je schedel. Je twee kaakgewrichten bevinden zich aan weerszijden van je gezicht, net voor je oren:

  • Je kaakgewricht heeft, net als je knieën, een meniscus (een schijfje kraakbeen).
  • Als je je mond opent, draait het kaakkopje om zijn as en komt het naar voren. De meniscus volgt die beweging.

Een kaak kraakt niet zonder reden

Het bekende krakende geluid van je kaken gebeurt als de verschillende elementen van je kaakgewricht niet meer in harmonie werken. Plotseling moet je kaak zich, redelijk abrupt, weer op zijn plaats zetten en dan hoor je die typische “knak”.

Je kaak kan kraken of knakken zonder dat het pijn doet. De eerste paar keer gebeurt dat waarschijnlijk tijdens het eten. En in het begin zul je er waarschijnlijk niet veel aandacht aan besteden, totdat je kaak op een gegeven moment non-stop begint te kraken.

Waar komt die krakende kaak vandaan?

Een krakende kaak duidt op een probleem ter hoogte van je kaakgewricht, ook wel TMD (temporomandibulaire disfunctie) genoemd, een fenomeen waarvan vrouwen aanzienlijk meer last hebben dan mannen. Een krakende kaak wordt ook geassocieerd met andere symptomen, zoals een pijnlijk gevoel aan je kaakgewricht, beperkte bewegingsvrijheid van je kaken, oorsuizingen, zenuwpijn, migraines, duizelingen en hoofdpijn. Drie bekende oorzaken van krakende kaken:

  • Stress: stress leidt vaak tot tandenknarsen, wat krakende kaken tot gevolg kan hebben. Werk, familiale spanningen, veranderingen in je omgeving … het identificeren van de oorzaak van je stress kan je helpen bij het vinden van een gepaste oplossing.
  • Verwijderen van de verstandskiezen: tijdens de operatie om de verstandskiezen te verwijderen wordt je mond gedurende een redelijk lange tijd zo ver mogelijk geopend, waardoor je kaak gedeeltelijk ontwricht kan worden, wat op zijn beurt weer kan leiden tot het bekende krakende geluid.
  • Osteoartritis of reumatoïde artritis ter hoogte van je kaakgewricht.

Wat te doen bij de eerste tekenen van een pijnlijke of een krakende kaak?

Volg vanaf de eerste tekenen een paar eenvoudige stappen om enige vorm van spanning op je kaakgewricht en je kaakspieren te verminderen:

  • Zacht voedsel eten (en geen kauwgum meer kauwen);
  • Je kaak laten rusten (probeer vooral zo min mogelijk te gapen);
  • IJs aanbrengen om enige vorm van ontsteking weg te nemen;
  • Lichte massages en strekoefeningen (mogelijk in samenspraak met je osteopaat of je fysiotherapeut).

Vanaf dat je merkt dat je kaak begint te kraken, neem dan contact op met je tandarts of je osteopaat. Beter om het probleem aan te pakken voordat je blijvend last krijgt van pijnlijke kaken.