Tips van je online apotheker om de griep te voorkomen

In onze vorige blog gaven we je al wat tips over een goed gebruik van neussprays en om je verkoudheid te verlichten, deze keer geven we je ook graag wat tips om griep en een verkoudheid te voorkomen. Want alle vallende bladeren, herfstkleuren en sneeuwmannen zijn leuk, maar met een stevige verkoudheid of griep kun je er moeilijk van genieten. Dankzij de tips van je online apotheker kom jij gezond en wel de winter door.

Griep

De griep, ook wel influenza genoemd, is een zeer besmettelijke aandoening veroorzaakt door het influenzavirus. Een echte griep is iets heel anders dan het grieperig gevoel bij een verkoudheid. Griep is hoofdzakelijk seizoensgebonden en komt eigenlijk alleen maar voor in de herfst en in de winter.

Griep begint meestal plotseling, met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn, vooral je keel, je hoofd en je ledematen. Veelvoorkomende symptomen zijn een droge hoest en een loopneus. De koorts en de pijn verdwijnen meestal na twee tot vier dagen, maar het kan soms wel een paar weken duren voordat je je weer de oude voelt.

Besmettingsgevaar

Griep is enorm besmettelijk. Je kunt het virus oplopen door speekseldruppeltjes met het griepvirus in te ademen of de hand te schudden van iemand die net heeft geniesd of zijn neus heeft gesnoten. Bij het niezen of hoesten kan het griepvirus maximaal twee meter ver verspreid worden. Maar je kunt het virus bijvoorbeeld ook oplopen door deurklinken, eetgerei of telefoons.

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste klachten) is tussen een tot zeven dagen, al zal niet iedereen die besmet is, er ook zichtbaar ziek van worden.

Wat als je besmet bent?

Als je besmet bent, is het belangrijk om voldoende te drinken, zeker als je ook koorts hebt, in een goed verluchte kamer te slapen en gezond te eten. Koorts is een natuurlijke reactie tegen het griepvirus en hoef je dus niet koste wat het kost te onderdrukken, maar bij hoge koorts (meer dan 38,5°C) of hoofd- en spierpijn kun je eventueel een paracetamol nemen.

Ook is griep geen reden om de hele dag in bed te blijven, maar let er, als je beslist om iets te ondernemen, wel op dat dat je je lichaam niet uitput en dat je je warm aankleedt.

Hoe kun je griep voorkomen?

Het griepvirus is heel besmettelijk. Praten met iemand die griep heeft, kan al voldoende zijn om geïnfecteerd te worden. Wie veel op drukbezochte plaatsen of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel kans besmet te worden.

Vaccinatie is de enige manier om je tegen het griepvirus te beschermen. Daarnaast kun je het risico op besmetting wel verkleinen door:

 • Regelmatig je handen te wassen met water en zeep;
 • Je vingers zo weinig mogelijk in je mond of ogen te brengen;
 • Harde oppervlakken en voorwerpen, zoals het aanrecht, keukengerei, kranen, deurklinken en trapleuningen, regelmatig schoon te maken;
 • Gezond te leven: als je gezond eet, voldoende beweegt en goed slaapt, ben je minder vatbaar voor griep.

Hoewel vaccinatie niet voor iedereen noodzakelijk is, zouden mensen uit de volgende risicogroepen zich zeker moeten laten vaccineren:

 • 65-plussers;
 • Zwangere vrouwen;
 • Patiënten die lijden aan een chronische ziekte;
 • Personen die in een instelling verblijven, bijvoorbeeld een woonzorgcentrum;
 • Personen die in de gezondheidssector werken;
 • Personen die zorgen voor baby's jonger dan 6 maanden;
 • Personen die onder hetzelfde dak wonen als iemand uit de andere risicopersonen.

In principe raden we aan om je vanaf 50 jaar te laten vaccineren, omdat het risico op complicaties door de griep met de jaren toeneemt. De beste periode om je te laten vaccineren is oktober/november, maar toch in ieder geval voordat de griep helemaal is doorgebroken 'onder de mensen'. Het duurt namelijk een tweetal weken voordat het vaccin je optimaal beschermt. Ten slotte moet het griepvaccin ieder jaar herhaald worden, omdat het griepvirus ieder jaar verandert. Bovendien wordt het in veel gevallen ook voor een groot deel terugbetaald door de je ziektekostenverzekering.

Word je niet meteen warm van het idee van een vaccinatie of medicijnen? Of zoek je een natuurlijk alternatief om de symptomen van je griep te behandelen? Probeer dan zeker de tips van je online apotheker in combinatie met Oscillococcinum van Boiron. Zo geniet jij volop van het najaar, zonder dat vervelende gehoest en gesnotter!