Tips van je online apotheker om rimpels te voorkomen

Naarmate we ouder worden, droogt onze huid uit en wordt ze minder soepel. En tenzij je de exacte locatie van de fontein der jeugd weet, zul je je huid al vanaf een jonge leeftijd goed moeten verzorgen. Maar hoewel je leeftijd uiteraard een belangrijke rol speelt bij het verschijnen van rimpels, zijn er ook nog andere factoren aan het werk. Een gezonde levensstijl en een paar eenvoudige handelingen kunnen rimpels helpen voorkomen en je huid mooi en jong houden.

6 eenvoudige tips om rimpels te voorkomen

Rimpels ontstaan door een combinatie van factoren. Wij geven je zes tips om ze te snel af te zijn:

  • Zonnebescherming: een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering is schade door de uv-stralen van de zon (zelfs op bewolkte dagen kunnen ze je huid nog beschadigen). Gebruik, om te voorkomen dat je huid blijvende schade oploopt, altijd een aangepaste zonnecrème. Blijf ook zo veel mogelijk uit de zon tijdens de warmste uren van de dag en draag altijd een zonnebril en eventueel een hoofddeksel. Een zonnebril is onmisbaar om fijne lijntjes en kraaienpootjes rond je ogen te vermijden, doordat je je ogen dichtknijpt op zonnige dagen.
  • Voldoende slaap: slaap is onmisbaar voor een gezonde huid. Terwijl jij in dromenland vertoeft, herstelt je huid zich. Door slaapgebrek wordt je huid niet alleen dof, maar ook minder elastisch, waardoor rimpels kunnen ontstaan. Vooral de huid rond je ogen en je mond is daar erg gevoelig voor. Het liefst slaap je acht uur per nacht en op je rug. Waarom? Als je uren met je gezicht in je kussen ligt, dan word je ’s ochtends gegarandeerd wakker met zogenaamde “slaaprimpels”. En bij een jongere huid verdwijnen die rimpels weer snel, maar door de afname van collageen en elastine met de leeftijd gaat dat bij een oudere huid een stuk minder vlot.
  • Uitdroging tegengaan: als je huid onvoldoende gehydrateerd is, dan worden de huidcellen minder stevig, waardoor je huid ongelijkmatig en fragieler wordt. Om je huid gehydrateerd te houden, is het niet alleen belangrijk om voldoende water drinken, maar ook om haar regelmatig te verzorgen met een hydraterende dagcrème en een nachtcrème.
  • Niet roken: de nicotine in sigaretten droogt je huid uit. Ook worden de bloedvaten in je huid vernauwd, waardoor de afbraak van zuurstof niet meer goed verloopt, en worden voedingsstoffen niet optimaal opgenomen door je huid.
  • Voldoende vitamines: een gezonde huid begint van binnenuit. Vitamine C is een van de belangrijkste vitamines voor je huid. Vitamine C heeft niet alleen antioxiderende eigenschappen (oxidatieve stress is de voornaamste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering), maar hij draagt ook bij tot de aanmaak van collageen en biedt extra bescherming tegen uv-stralen. Kies dus voor een gezonde maaltijd rijk aan vitamine C (je vindt de supervitamine onder andere in citrusvruchten, donkere bladgroenten, tomaten, broccoli, bessen en bonen).
  • Een goede huidverzorgingsroutine: je huid dagelijks verzorgen is een absolute must, maar wist je ook dat de manier waarop je je verzorging aanbrengt even belangrijk is? In plaats van je crème of serum snel in je huid te wrijven, kun je je verzorging beter met het vlakke deel van je vingers in je huid masseren. Op die manier wordt je favoriete product beter door je huid opgenomen en wordt tegelijkertijd de bloedcirculatie van je huid gestimuleerd.

Neem afscheid van je rimpels zelfs nog voordat ze er zijn!

Bron: Vichy