De tips van je online apotheker voor de juiste plantaardige olie

Plantaardige oliën worden steeds populairder en dat is terecht ook, want ze hebben al eeuwenlang hun doeltreffendheid bewezen. Vandaag de dag wordt hun kwaliteit ook streng gecontroleerd, wat ze heuse schatten van de natuur maakt en waardoor je altijd met een gerust hart kunt vertrouwen op de samenstelling. Je kunt eenvoudig de juiste plantaardige olie kiezen aan de hand van de samenstelling, de geur, de smaak of een bepaalde textuur. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een plantaardige olie?

Plantaardige oliën vs. essentiële oliën en oliemaceraten

Een plantaardige olie is een olie verkregen uit de vetten van de zaden, de pitten of de vruchten van een plant. Zo heb je bijvoorbeeld plantaardige oliën van tarwekiemen, van avocado, van ricinus, van zoete amandel, van teunisbloem enz.

Een oliemaceraat daarentegen is een extractiemethode van de actieve bestanddelen van een plant door middel van maceratie in een neutrale plantaardige olie (meestal zonnebloemolie), zodat de olie zoveel mogelijk van de actieve moleculen in zich opneemt.

Een plantaardige olie is een lipide-extract van een oliehoudende plant, dat wil zeggen een plant waarvan de zaden, vruchten of pitten lipiden bevatten, terwijl een essentiële olie verkregen wordt door middel van distillatie van een aromatische plant. Een essentiële olie heeft een aanzienlijk hogere concentratie actieve bestanddelen, maar is niet vet en moet volgens bepaalde voorschriften gebruikt worden, bijvoorbeeld door de olie op te lossen in een complementaire plantaardige olie.

Hoe herken je een kwaliteitsvolle plantaardige olie?

Om zeker te weten dat je een echte plantaardige olie van hoge kwaliteit in je handen hebt, is het belangrijk om te kiezen voor een koudgeperste olie, maar er zijn nog andere criteria voor de beste plantaardige oliën:

  • Om de natuurlijke bestanddelen van de plantaardige olie te bewaren, mag de olie uitsluitend mechanisch geperst worden op lage temperatuur (dat is dus de koude persing);
  • De olie mag niet behandeld worden voor of na de persing (zogezegde vierge olie);
  • De olie moet biologisch zijn om te voorkomen dat de kwaliteit beïnvloed wordt door pesticiden;
  • Een 100% zuivere en natuurlijke olie moet koel, droog en donker bewaard worden;
  • De houdbaarheid van de olie wordt grotendeels bepaald door de vetzuursamenstelling. Plantaardige oliën die rijk zijn aan essentiële vetzuren zijn gevoeliger voor oxidatie en kunnen niet langer dan zes maanden bewaard worden, terwijl een olie die voornamelijk bestaat uit verzadigde vetzuren, zoals plantaardige kokosolie, nauwelijks oxideert.

Voor je schoonheid en je gezondheid

Plantaardige oliën worden als sinds de klassieke oudheid gebruikt als verzorgingsproducten en ze verrichten wonderen voor onze huid. Ze zijn rijk aan vetoplosbare vitamines (A, D, K, E) die de huid beschermen tegen veroudering en die het celmetabolisme bevorderen. En als je ze inneemt, dan voeden ze je huid ook nog eens van binnenuit.

Ze bevatten essentiële vetzuren (de bekende omega 3- en omega 6-vetzuren) die het metabolisme van je botten, je spieren en je bloedvaten bevorderen. Zo is het innemen van omega 3-vetzuren bijvoorbeeld erg gunstig voor het voorkomen van hart- en vaatziekten en voor de werking van je hersenen en helpen omega 6-vetzuren dan weer je slechte cholesterol onder controle te houden.

Aarzel dus niet om plantaardige oliën in de keuken te gebruiken of om ze onder je verzorgingsproducten te mengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze klassiekers:

Bron: Pranarôm