De tips van je online apotheker in geval van een slechte adem

Iedereen heeft weleens last van een slechte adem, bijvoorbeeld na het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol. En hoewel een slechte adem geen ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid, is hij vaak wel een bron van stress en een sociale handicap. Maar waar komt die slechte adem vandaan en belangrijker nog, wat kun je eraan doen?

Een slechte adem

Een slechte adem (ook wel gekend als halitose) is, zoals de naam het al aangeeft, een adem met een onaangename geur. In de meeste gevallen wordt de geur veroorzaakt door de bacteriën op je tong en op je tanden en niet door je maag, zoals vaak wordt gedacht. Studies hebben aangetoond dat de bacteriën die aanwezig zijn op de tong, de bacteriële balans in je mondholte kunnen verstoren, de vorming van tandsteen kunnen versnellen en zelfs je smaakzin kunnen verstoren.

Een slechte adem wordt dus niet per se veroorzaakt door wat je eet of drinkt. De belangrijkste boosdoener zijn de bacteriën en de voedselresten op het achterste gedeelte van je tong, ook wel tongbeslag of een witte tong genoemd.

Als je mondhygiëne niet voldoende is, dan worden de voedselresten tussen je tanden of tussen je tandvlees en je tanden gekoloniseerd door bacteriën die chemische bestanddelen produceren op basis van zwavel die een slechte geur verspreiden. En dus ook op het oneffen oppervlak van je tong kunnen voedselresten en bacteriën achterblijven die slechte geuren veroorzaken.

Halitose is niet zeldzaam: ongeveer een persoon op vijf heeft er last van. Halitose verdwijnt ook niet vanzelf, maar in de meeste gevallen is het niet moeilijk om ervan af te komen.

Je tanden poetsen … en je tong!

Omdat je tanden maar een kwart van je mond uitmaken, is alleen je tanden poetsen, zelfs al doe je het perfect, soms niet genoeg om je van alle slechte bacteriën in je mond te ontdoen. Er blijven bijvoorbeeld ook nog bacteriën achter ter hoogte van je keel en op je tong. En dat is dus precies waarom je tong poetsen een cruciale stap is in de strijd tegen een slechte adem. Een tongschraper is een instrument waarmee je je tong zachtjes en eenvoudig kunt reinigen om hem te bevrijden van die bacteriehaard.

Ga voor de spiegel staan en steek je tong uit. Je zult de plaatsen waar de witte aanslag op je tong zit, gemakkelijk herkennen. Schraap je tong zachtjes van achter (waar de witte laag het dikst is) naar voor. Let er wel op dat je de tongschraper niet te diep in je keel duwt en ook dat je niet te hard duwt. Een eenvoudige handeling en de resultaten zullen niet uitblijven! Je zult het zelf merken: je tong krijgt weer zijn normale roze kleur en je slechte adem verdwijnt als sneeuw voor de zon!