Tips van je online apotheker tegen droge ogen

Koude, neerslag, droge lucht... in de winter krijgen we nogal wat te verduren. En dat voel je ook aan je ogen. Heb jij in de winter vaak last van droge ogen of rode ogen die branderig aanvoelen? Dat kan erg lastig zijn, zeker als je contactlenzen draagt. Ben je op zoek naar verlichting voor je droge of gevoelige ogen? Ontdek de tips van je online apotheker.

Droge ogen

Als je traanklieren te weinig traanvocht produceren, dan kunnen je ogen droog aanvoelen en rood worden. Je hebt het gevoel alsof er zand in je ogen zit. In ernstige gevallen kunnen je hoornvlies en je bindvlies zelfs ontsteken. Het risico op droge ogen verhoogt onder andere naarmate je ouder wordt, maar kan ook door verergeren door hormonale veranderingen of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

In de winter

In de winter heb je al wat sneller last van droge ogen die rood of pijnlijk kunnen zijn. Dat komt vooral door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten en omdat de lucht zowel bij je thuis door je verwarming als buiten door de kou een stuk droger is. Daardoor verdampt je traanvocht sneller en kan het gebeuren dat je traanklieren de vraag naar traanvocht niet kunnen bijhouden. Het kan ook zijn dat je door de droge lucht juist last krijgt van tranende ogen, maar die "vervangtranen" bestaan eigenlijk zo goed als alleen maar uit water en bevatten meestal niet de stoffen die je ogen echt nodig hebben.

Tips tegen droge ogen

Met een paar simpele tips kun je je ogen al heel wat verlichting gunnen:

  • Misschien zo voor de hand liggend dat je het zou vergeten, maar oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld tegen droge ogen en bevatten voedende stoffen die je ogen gezond houden.
  • Met je ogen knipperen: de buitenlucht droogt je ogen uit en zeker in de winter, met de kou en de wind. Knipper met je ogen om ze te bevochtigen.
  • Een zonnebril beschermt je ogen niet alleen tegen de zon, maar ook tegen de wind, dus ook in de winter zeker geen overbodige luxe!
  • Voldoende slaap: net als de rest van je lichaam hebben je ogen voldoende rust nodig om te herstellen van een drukke dag, zeker als je overdag veel voor een computer- of tv-scherm zit.
  • Luchtbevochtiger: houd de luchtvochtigheid bij je thuis op peil met behulp van een luchtbevochtiger.
  • Omega 3: ontdek de wonderen van omega 3 voor je ogen in onze vorige blog.
  • Voldoende drinken: een tip die vaker terugkomt, want niets is zo belangrijk als voldoende water drinken. Drink minstens anderhalve liter water per dag, je ogen zullen je dankbaar zijn!