De tips van je online apotheker tegen een droge huid

Eerder deze week gaven we je al een paar tips om de gevoelige huid van je lippen te beschermen tegen de wind en de winterse kou, maar niet alleen je lippen krijgen het zwaar te verduren in de winter. Als je last hebt van een trekkerige, geïrriteerde of droge huid, dan wordt dat gevoel in de winter vaak nog erger. Je online apotheker geeft je graag een paar tips om je droge huid te verzorgen.

Een droge huid

De lichaamshuid kan droog of zelfs extreem droog aanvoelen. En omdat je huid het grootste orgaan van je lichaam is, kun je daar veel hinder van ondervinden. Een rode, ruwe en schilferige huid voelt trekkerig aan en is snel geïrriteerd. In extreme gevallen kun je er zelfs last van hebben bij het dragen van kleding. Om de structuur van een droge lichaamshuid te verbeteren, is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Dat vergt ook enkele dagelijkse gewoonten om je huid zacht en glad te houden.

Wat is een droge huid?

De medische term voor een droge huid is xerose of xerosis cutis. Je huid wordt droog wanneer de hoornlaag te weinig water bevat door overmatige verdamping van vocht uit de huid. De hoornlaag van je huid bestaat uit hoorncellen en tussen die hoorncellen zit het huidvet. Bij een normale functie van de huid zorgt dat huidvet ervoor dat er een juiste hoeveelheid vocht verdampt vanuit de huid. Bij een tekort aan vetten kan er meer vocht verdampen. Daardoor ontstaat een vochttekort en een droge huid.

Een droge huid is brozer en makkelijk geïrriteerd en kan een prikkelend of trekkend gevoel veroorzaken. Andere symptomen van een droge huid zijn:

 • Prikkelend gevoel van de huid;
 • Trekkende huid;
 • Barstjes in de huid;
 • Vervellen/schilfers;
 • Rimpels zijn duidelijk zichtbaar;
 • Pijnlijke huid.

Interne en externe oorzaken

Een goede werking van je huid kan door een aantal interne, lichamelijke factoren uit balans gebracht worden, wat leidt tot een droge huid. De belangrijkste factoren zijn:

 • Natuurlijke huidveroudering: naarmate je huid ouder wordt, neemt de productie van talg af en wordt de doorbloeding minder. Beide factoren dragen zo bij aan een droge lichaamshuid.
 • Hormoonspiegel: testosteron en oestrogeen zijn twee hormonen die van nature in het lichaam voorkomen. De mate waarin ze voorkomen, heeft invloed op het vochtgehalte in de huid of het huidvet.
 • Erfelijke eigenschappen: een droge huid kan ook erfelijk bepaald zijn. Aandoeningen zoals psoriasis, diabetes en eczeem kunnen leiden tot een droge tot extreem droge huid.

Voorbeelden van externe factoren die je huid uitdrogen, zijn de zon, een lage vochtinname, beroepsgerelateerde irritatie, roken, ongezonde voeding, verzorgingsproducten, scheren, warme douches en baden en het weer.

De juiste verzorging voor een droge huid

Om een droge lichaamshuid te voorkomen en te verzorgen is het belangrijk om de externe factoren te beperken en de natuurlijke balans van je huid te respecteren:

 • Dagelijkse verzorging met hydraterende crème: hydraterende lichaamscrèmes zijn onmisbaar om een droge huid te behandelen. Goede hydraterende crèmes helpen om de hydrolipidenfilm van de huid te herstellen en je huid weer zacht en glad te maken. Wrijf de huid van je lichaam er dagelijks mee in, vooral na het douchen.
 • Kies voor zachte huidverzorging: producten zoals zeep, parfum, make-up, shampoo, douchegel en scheerschuim gebruik je zo goed als dagelijks. Door bewust te kiezen voor producten die de huidbarrière respecteren blijft de beschermlaag van je huid intact.
 • Douche met lauw water: douchen met lauw water voorkomt dat de natuurlijke beschermlaag van de lichaamshuid wordt aangetast.
 • Dep je huid droog: als je je na het douchen wil afdrogen, dep je huid dan droog en wrijf niet.
 • Drink voldoende: drink ten minste 1,5 à 2 liter water per dag. Drink meer wanneer het warm is.
 • Eet gezond: zorg voor voldoende gevarieerd eten met goede vetten, vitamines en mineralen.
 • Verbeter de temperatuur en luchtvochtigheid in huis: zorg dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft, vooral in de winter. Probeer de temperatuur in huis rond de 19 graden Celsius te houden.

Zo geef jij je droge huid deze winter de verzorging die ze verdient en ga je het nieuwe jaar comfortabel tegemoet!

Bron: La Roche-Posay