De tips van je online apotheker tegen insecten en hun steken

Op het strand, in de bossen, in de stad of zelfs thuis … Insecten achtervolgen je overal! En hoewel sommige alleen maar vervelend zijn, kunnen andere ook een heus probleem vormen of zelfs gevaarlijk zijn door hun steken en eventuele allergieën. Maar welke insecten zijn het vervelendst en wat moet je doen als je gestoken wordt?

Muggen

Ze zijn altijd en overal aanwezig tijdens je gezellige zomeravonden en ze zijn dan ook zonder twijfel het grootste minpunt van de zomer: muggen. Een muggenbeet kan een ontstekingsreactie veroorzaken die gepaard gaat met erge of minder erge jeuk die tot een paar dagen kan duren. Muggen steken in eerste instantie om hun eieren te voeden, maar ze kunnen ook steken om zich te hydrateren. Gelukkig hebben we tegenwoordig een heus arsenaal tot onze beschikking om ze op afstand te houden en om hun beten te verzachten, op basis van DEET of natuurlijke alternatieven, zoals citroengras. (Wil je een rustig avondje, zonder dat je levend wordt opgegeten door muggen? Ontdek onze tips om ze deze zomer geen kans te geven.)

Bijen, wespen, hoornaars en hommels

Net zoals bij muggen zijn het bij bijen, wespen, hoornaars en hommels de vrouwtjes die ons steken (de mannetjes hebben geen angel en kunnen dus niet steken). Ze gebruiken hun angel om hun gif in te brengen bij de agressor wanneer ze zich bedreigd voelen:

  • Bijen hebben een angel met weerhaken die vast blijft zitten in de huid van hun slachtoffer en die, samen met een deel van de interne organen (met name de gifzak), van hun lijf wordt gerukt wanneer ze wegvliegen. De wond die ze daaraan overhouden, is zo goed als altijd dodelijk. Het eerste wat je moet doen nadat je gestoken bent door een bij, is de angel en de bijbehorende gifzak zo snel mogelijk verwijderen.
  • In tegenstelling tot bijen laten wespen en hoornaars nooit hun angel achter in de wond en kunnen ze je bijgevolg dus ook meerdere keren steken! Ze zijn erg agressief zijn en hun steken kunnen ook extreem pijnlijk zijn.
  • Hommels hebben een gladde angel zonder weerhaken (in tegenstelling tot bijen) en verliezen die niet na een steek. Net zoals wespen en hoornaars zullen ze dus ook niet sterven nadat ze je gestoken hebben en kunnen ze meerdere keren steken. Maar hommels zijn allesbehalve agressief en zullen je alleen steken als ze zich echt bedreigd voelen.

Druk, om het gif te verwijderen, net onder de wond je huid met je nagels omhoog of gebruik een klein pompje. En leg, nadat je het gif verwijderd hebt, een ijsklontje of een ijszak op de wond om de pijn en de jeuk te verzachten.

Dazen

Dazen (of paardenvliegen) zijn brede vliegen met grote composietogen. De vrouwtjes voeden zich met het bloed van grote zoogdieren en mensen. In tegenstelling tot wat je zou denken, steken dazen niet, maar bijten ze. Ze “scheuren” de huid van hun slachtoffer open met hun kaken. In de wond verzamelen zich vervolgens bloeddruppels waaraan ze zich tegoed kunnen doen.

De beet van een paardenvlieg veroorzaakt een hevige pijn en een zwelling op de huid, soms in combinatie met jeuk. Om een infectie te voorkomen (te herkennen aan het verschijnen van gele korstjes) moet je de beet zo snel mogelijk ontsmetten.

Teken

Hoewel teken geen insecten zijn, maar spinachtigen, hebben we ze toch in dit lijstje opgenomen. Teken zijn vooral actief in de zomer en ze verstoppen zich in hoog gras of struikgewas. Ze voeden zich met bloed en als ze zich eenmaal vastgezet hebben aan de huid van hun slachtoffer, laten ze pas weer los zodra ze voldaan zijn, wat soms wel enkele dagen kan duren. Bovendien kunnen ze een aantal gevaarlijke ziektes verspreiden. Wil je meer weten over de gevaren van een tekenbeet? Lees dan ook onze blogs over tekenencefalitis en over hoe je je huisdier kunt beschermen tegen teken.