Keelpijn of heesheid? Laat je winter er niet door verpesten!We kunnen het niet langer ontkennen ... Afgelopen weekend hebben we de klok alweer verzet naar de wintertijd en het weer wordt langzaam maar zeker steeds slechter. En dat zal je lichaam ook geweten hebben. Een winterkwaal waar velen onder ons ook dit jaar weer last van zullen hebben is keelpijn en heesheid. Je online apotheker legt uit en geeft je graag wat tips.

Keelpijn

In de meeste gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van het zachte gehemelte, de amandelen en de keelholte. En in de winter, wanneer ons immuunsysteem het toch al zwaarder te verduren krijgt dan anders, is een keelontsteking nooit ver weg en vaak het gevolg van griep of een verkoudheid. We maken een onderscheid tussen drie verschillende ontstekingen:

  • Het slijmvlies van de keel (faryngitis);
  • De amandelen (tonsillitis);
  • Het strottenhoofd (laryngitis).

Keelpijn gaat ook vaak gepaard met heesheid en slikproblemen en hoewel je er vooral in de winter last van zult hebben, kan keelpijn ook veroorzaakt worden door tabaksgebruik, omgevingsfactoren (droge lucht, irriterende stoffen ...) of een verkeerd gebruik van je stem (schreeuwen of roepen).

Heesheid

Heesheid ontstaat meestal door irritatie en ontsteking van de slijmvliezen van het strottenhoofd en de stembanden. De slijmvliezen zwellen op en kunnen niet meer vrij trillen. Maar ook lokale verdikkingen op de stembanden kunnen leiden tot heesheid. Het gevolg van heesheid is dat je stem anders klinkt dan normaal. Soms kun je zelfs helemaal geen klanken meer produceren.

Onschuldig

Keelpijn en heesheid zijn meestal onschuldig en verdwijnen doorgaans vanzelf. Belangrijk is wel dat je je stem de nodige rust gunt als je stemproblemen opmerkt. Bij een eenmalige overbelasting herstelt je stem zich meestal na enkele dagen rust. Heesheid en keelpijn door een verkoudheid of keelontsteking verdwijnen meestal samen met de infectie.

Maar omdat je waarschijnlijk - volkomen begrijpelijk - weinig zin hebt om te wachten tot je keelpijn vanzelf overgaat, kunnen keelpastilles, zoals die van Thymogom of Activox, een welkome verlichting zijn. Laat je dus niet uit het veld slaan door een zere keel of een hese stem en ga lachend de winter tegemoet!