Tips van je online apotheker tegen zware benen

De zomer is in volle gang en de temperaturen bereiken tropische hoogtes. Voor de meeste vrouwen betekent dat zomerse jurkjes en ontblote en mooi gebruinde kuiten. Maar voor vele anderen betekent de zomer ook opgezwollen kuiten en zware benen … Maar waarom wordt dat gevoel in de zomer juist erger? En wat kun je doen om je zware benen te verlichten? Laat de hitte je zomer niet verpesten met de tips van je online apotheker!

Zware benen

Veneuze insufficiëntie is een van de meest voorkomende medische problemen in geïndustrialiseerde landen en komt vooral voor bij vrouwen en kan leiden tot zware en opgezwollen benen, spataders en in sommige gevallen zelfs ernstige stoornissen in de bloedsomloop. De typische klachten die gepaard gaan met veneuze insufficiëntie kunnen aanzienlijk erger worden tijdens de zomer, vooral bij extreme hitte. Door de hitte en de bloostelling van je benen aan de zon zetten je aders uit en krijgen ze het moeilijker om het bloed terug te pompen naar je hart, waardoor je bloedsomloop stagneert en je benen opzwellen en steeds zwaarder aanvoelen.

Maar niet alleen de zomerse hitte kan het gevoel van zware benen verergeren. Veelvoorkomende oorzaken van zware benen zijn:

  • Een slaaptekort: als je niet genoeg slaapt, krijgt je lichaam niet de kans om goed te herstellen, waardoor je ‘s ochtends last kunt hebben van zware benen.
  • Spataders: spataders zijn beschadigde aders. Die beschadigde aders hebben het extra moeilijk om je bloed rond te pompen en weg te pompen uit je benen.
  • Een te drukke dag: als je je benen overdag te zwaar belast, dan raken ze ’s nachts soms niet hersteld van al die drukte.
  • Een zuurstoftekort of een ijzertekort: je kunt ook last krijgen van zware benen als je benen onvoldoende zuurstof krijgen, bijvoorbeeld als je last hebt van slaapapneu of van allergieën. Ook een ijzertekort kan daarbij een rol spelen, aangezien ijzer verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport door je lichaam.

Zomerse tips om je benen te verlichten

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om zware benen te voorkomen of te verlichten: