Tips van je online apotheker om te stoppen met roken

Dat roken ongezond is, dat weten we allemaal, maar toch zweren veel mensen nog altijd bij hun dagelijkse sigaretje. Wil jij stoppen met roken, maar vind je het moeilijk of weet je niet goed hoe je moet beginnen of waar je op moet letten? Je online apotheker geeft je graag wat uitleg en een paar tips!

Hoe werkt verslaving?

Verslaving of afhankelijkheid begint als je niet meer zonder de consumptie van een bepaalde stof kunt, terwijl je weet dat die schadelijk is voor je gezondheid. Van de consumptieproducten die als verslavend zijn erkend, komt het gebruik van tabak op de eerste plaats, vóór alcohol, heroïne en cocaïne. In het begin kan roken je enigszins een goed gevoel geven. Helaas wordt dat al snel vervangen door puur en alleen een gevoel van gemis tussen twee sigaretten.

Nicotine is de voornaamste oorzaak van die verslaving. Andere chemische stoffen die soms aan tabak worden toegevoegd, zoals ammoniak, versterken de werking. Verslaafd zijn aan roken omvat altijd 3 aspecten:

  • Lichamelijk: je rookt een sigaret, omdat bepaalde zenuwcellen in je hersenen gestimuleerd willen worden. Sommige stoffen die vrijkomen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline, werken als een stimulerend middel en kalmeren ook. Het probleem is dat je lichaam er steeds meer van vraagt.
  • Psychologisch: je gebruikt een sigaret als een soort van houvast in allerlei emotioneel moeilijke omstandigheden. Je rookt om bezig te zijn, om je niet eenzaam te voelen, om jezelf een houding te geven, om jezelf te belonen enz.
  • Gedragsgebonden: je rookt uit automatisme: je sigaret is een dagelijks ritueel. Door al die gewoontes kan het erg moeilijk zijn om te stoppen met roken zolang je geen nieuwe gewoontes en rituelen aanneemt.

Zelf stoppen of met hulp?

Wil je stoppen met roken? Daarbij kun je allerlei hulpmiddelen inschakelen, maar je mag niet vergeten dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk altijd bij jou ligt. Jij bent degene die beslist om te stoppen met roken. Al heel veel rokers zijn jou voorgegaan en konden succesvol stoppen zonder hulp, maar wel met de juiste voorbereiding en vooral met een flinke dosis motivatie. Ben jij klaar om te stoppen met roken? Deze tips kunnen je helpen:

  • Neem een duidelijk besluit, dat maakt het gemakkelijker om te stoppen met roken.
  • Kies een stopdatum die bij je past.
  • In de eerste weken kun je opeens zin krijgen in een sigaret. Vergeet niet dat die drang maar enkele minuten duurt en week na week zal verminderen.
  • Stort je met een positieve ingesteldheid in het avontuur, zelfs al zijn eerdere pogingen mislukt.
  • Vraag steun aan je familie, collega's en vrienden. Ze kunnen je helpen en zullen je niet meer onverwachts een sigaret aanbieden.
  • Bouw het roken niet geleidelijk af, maar stop volledig: de 'lijdensperiode' zal korter zijn als je meteen definitief stopt met roken.

In het begin gaat een rookstop meestal gepaard met ontwenningsverschijnselen. Rookstopmedicatie kan de ontwenningsverschijnselen wat verzachten of je zin naar een sigaret wat onderdrukken. Maar voordat je met medicatie begint, is het belangrijk om je goed te informeren. Besef ook dat er geen wondermedicijnen bestaan! Je eigen motivatie om te stoppen en een actieplan om je gewoontes te veranderen zijn de beste manieren om te stoppen met roken.

Alternatieve methodes

Sommige alternatieve methodes, zoals acupunctuur, hypnose of homeopathie, kun je veilig gebruiken als ondersteuning bij het stoppen met roken als ze door professionals worden toegepast. Je hoort soms rokers zeggen dat ze dankzij hypnose of acupunctuur zijn kunnen stoppen met roken, maar de doeltreffendheid van dergelijke methodes is niet wetenschappelijk bewezen.

Andere alternatieve methodes kunnen vrij duur zijn en bovendien zijn eventuele schadelijke bijwerkingen niet altijd bekend. Je kunt dus maar beter voorzichtig zijn en je niet te snel laten verleiden door nieuwe 'wondermiddelen'.

Wil je meer weten over stoppen met roken? Je online apotheker geeft je graag wat meer informatie. Wij wensen je alvast veel succes!

Bron: www.tabakstop.be