Ontdek de tips van je online apotheker tegen overmatig zweten!

We kennen allemaal dat goede gevoel dat je krijgt na een uurtje intensief sporten en lekker zweten! Bovendien helpt zweten je lichaamstemperatuur te controleren wanneer we het te warm krijgen. Maar overmatig zweten, of hyperhidrose, kan je leven behoorlijk verpesten. Overmatig zweten kan leiden tot gênante situaties en je sociale leven kan eronder lijden. Dankzij de tips van je online apotheker krijg jij jouw transpiratie weer onder controle!

Wat is hyperhidrose?

De menselijke huid bevat zo'n 4 miljoen zweetkliertjes. Het zweet dat we produceren, helpt onze lichaamstemperatuur onder controle te houden. Er bestaan uitlokkende factoren waardoor we kunnen gaan zweten, zoals hoge temperaturen, lichaamsbeweging, zenuwachtigheid, angst of schaamte. Mensen met hyperhidrose produceren een grotere hoeveelheid zweet dan normaal en ze kunnen bijvoorbeeld ook zweten bij een koele omgevingstemperatuur.

Hyperhidrose komt vooral voor bij mensen tussen 25 en 64 jaar, maar ook jongere mensen kunnen er last van hebben. De aandoening kan een grote impact hebben op je dagelijkse activiteiten en ook je andere sociale activiteiten worden er danig door verstoord.

Oorzaken

Hyperhidrose wordt veroorzaakt door een overmatige activiteit van de zweetklieren. Er bestaan twee vormen van hyperhidrose:

  • Plaatselijke (of primaire) hyperhidrose komt alleen op bepaalde plaatsen van je lichaam voor en dan met name je oksels, je voetzolen, je handpalmen of je gezicht.
  • Veralgemeende (of secundaire) hyperhidrose wordt zo genoemd omdat het overmatig zweten over het hele lichaam optreedt. Het zweten wordt vaak veroorzaakt door een medische aandoening, zoals een infectie, een chronische ziekte of een verstoring van de hormoonhuishouding van het lichaam. Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva, hyperhidrose veroorzaken.

Deodorant of antitranspirant?

Als je last hebt van overmatig zweten, dan kun je in de winkel kiezen tussen een deodorant en een antitranspirant, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee?

  • Een deodorant (van het Latijn de en odorant, wat letterlijk ontgeurder betekent) maskeert de zweetgeur met parfum en antibacteriële stoffen om de geurontwikkeling af te remmen.
  • Een antitranspirant of antiperspirant concentreert zich voornamelijk op het verminderen van de zweetproductie. Dat gebeurt door stoffen (bijv. aluminiumzouten) die de poriën tijdelijk af te sluiten. Een ideale oplossing dus voor mensen die overmatig zweten.

Tips tegen zweten

 

  • Om overmatig zweten en vervelende geurtjes tegen te gaan, zijn vaak een paar kleine aanpassingen al voldoende:
  • Draag vooral natuurlijke stoffen, zoals wol, katoen of linnen. Verschillende ruim zittende laagjes zijn ook slimmer dan één dik, aansluitend truitje.
  • Hou je lichaamsgewicht gezond. Hoe meer huidplooien, hoe meer kans op vervelende geurtjes.
  • Vermijd alcohol, koffie en kruidige gerechten. Die zetten je bloedvaten open, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt en je meer begint te zweten.
  • Verzorg jezelf. Een goede hygiëne is cruciaal, gebruik dus goede, pH-neutrale antibacteriële zeep. En scheer bijvoorbeeld ook je oksels en je schaamhaar. Zo hebben bacteriën minder kans om zich te nestelen.
  • Gebruik een goede antitranspirant, zoals de lotions, de spray of de rollers van Axitrans, eventueel in combinatie met je favoriete deodorant.

Laat jouw overmatige transpiratie jouw leven niet langer bepalen en geniet zo weer van een fris en verzorgd gevoel!

Bron: Axitrans