Tips van je online apotheker in geval van verslaving aan je lippenbalsem

Je wordt gek van het gevoel van droge lippen? Je brengt ieder kwartier op de automatische piloot je lippenbalsem opnieuw aan? Je raakt al licht in paniek als je je gloss niet vindt? Hoewel overmatig gebruik van je lippenbalsem niet kan leiden tot een lichamelijke verslaving (zoals bijvoorbeeld alcohol of drugs), kan het wel leiden tot een vicieuze cirkel waarin je je balsem constant opnieuw aanbrengt.

Verslaafd aan je lippenbalsem? De schuld ligt misschien wel bij de ingrediënten!

Je huid bevat talg- en zweetklieren die haar helpen te beschermen tegen uitdroging. Je lippen hebben die klieren echter niet, waardoor hun natuurlijke beschermlaag deels ontbreekt. Daardoor is de huid van je lippen extra kwetsbaar en drogen ze ook makkelijker uit. Andere oorzaken van droge lippen zijn onder andere de wind, de zon, te weinig drinken en contact met irriterende stoffen.

En het zijn juist die irriterende stoffen die weleens de oorzaak van je verslaving aan je lippenbalsem kunnen zijn. Veel lippenbalsems (en dan vooral degene die je in de supermarkt vindt) bevatten ingrediënten die gevoeligheid of zelfs irritatie kunnen veroorzaken (zoals lanoline, salicylzuur en benzocaïne). De valstrik? Hoe droger en geïrriteerder je lippen erdoor worden, hoe meer je geneigd bent om een product te gebruiken om de irritatie te verzachten.

Breek de vicieuze cirkel!

Mooie en gezonde lippen zonder ieder kwartier een balsem aan te hoeven brengen? Het kan! De eerste stap om de vicieuze cirkel te breken is een goede bescherming van je lippen. Volg deze simpele tips om je lippen te beschermen:

  • Lik niet aan je lippen: we likken aan onze lippen om ze te bevochtigen, maar dat heeft juist het tegenovergestelde effect. Speeksel bevat zuren die ons voedsel helpen af te breken, maar die tegelijkertijd je lippen irriteren.
  • Trek niet aan de velletjes: bij heel droge lippen kun je ook last krijgen van loshangende velletjes. Trek die er niet af! Naast het risico op wondjes kunnen er ook bacteriën op je lippen komen.
  • Drink voldoende water: een goede hydratie van je lichaam helpt ook je lippen gezond te houden.
  • Eet geen pikant, zuur of zout eten: minder blootstelling aan irriterende stoffen helpt het herstel van gespleten of beschadigde lippen.
  • Draag een sjaal over je mond: je lippen beschermen tegen de wind doet wonderen.
  • Adem door je neus: door je mond ademen kan bijdragen tot het uitdrogen van je lippen.
  • Bescherm je lippen tegen de zon: gebruik een lippenbalsem met beschermingsfactor om de kwetsbare huid van je lippen te beschermen tegen uv-stralen.
  • Kokosolie om je lippen te beschermen: kokosolie is vast bij kamertemperatuur, maar een klein beetje op je lippen doet wonderen, zeker bij kinderen!

Kun je toch niet zonder dat kleine schoonheidsritueel? Kies dan liever voor een hypoallergene hydraterende lipstick of een herstellende balsem zonder schadelijke ingrediënten om je lippen mooi en gezond te houden!