Tips van je online apotheker voor de eerste hapjes van je baby

De eerste hapjes van je baby zijn altijd spannend. Je wil uiteraard alleen maar het beste voor je kindje en het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wat je moet voorschotelen. Bovendien is voor veel vrouwen borstvoeding ook een speciaal moment dat vaak moeilijk is om los te laten. Je online apotheker geeft je graag wat tips om de eerste hapjes van je baby zo goed mogelijk te laten verlopen!

Van borstvoeding naar vaste voeding

De overgang van alleen borst- of flesvoeding naar een combinatie van borst- of flesvoeding en de eerste hapjes en vervolgens echte maaltijden is best even zoeken. Wat geef je nu wanneer en hoeveel mag je kindje eten? We begrijpen dat dat soms best lastig kan zijn.

De overstap van melkvoeding naar vaste voeding is een belangrijk moment in de ontwikkeling van je kindje. Na vier à vijf maanden begin je - na overleg met je arts - meestal met de eerste hapjes. Je baby geeft zelf het moment aan dat hij eraan toe is. Ga voor de eerste hapjes uit van ongeveer 125 gram per keer en geef ze tussen twee borst- of flesvoedingen in. Het is ook belangrijk dat je je kindje zelf laat bepalen hoeveel hij eet. De hoeveelheid is nu nog niet belangrijk, het is puur bedoeld om te oefenen en om je baby er alvast aan te laten wennen. De hapjes zijn in deze fase ook niet bedoeld om de borst- of flesvoeding te vervangen; die blijft voorlopig nog het belangrijkst.

Ieder zijn eigen tempo

Je kindje gaat allemaal nieuwe smaken leren kennen en zal daar het meest van genieten als je hem zijn eigen tempo laat bepalen. Laat je kleintje bijvoorbeeld eerst verschillende soorten groenten en fruit proberen. De eerste twee weken geef je groentepapjes. Daarna kun je ook starten met fruitpapjes. Kies in het begin voor één groente- of fruitsoort per keer en bied die stap voor stap aan. Daarna probeer je samen weer een nieuwe smaak. Als je kindje gewend is aan groenten en fruit, kun je vanaf zes maanden starten met vlees en vis. Dan is het al een echte maaltijd!

Let goed op welke adviezen en trends je volgt

Ook voedingsdeskundigen evolueren mee met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Maar tegenwoordig word je als nieuwe ouder overspoeld met informatie over voedingsdiversificatie en vaak is veel van die informatie tegenstrijdig of niet-samenhangend. En dat kan nogal eens tot een onzeker gevoel en twijfel leiden.

  • Zo adviseerden specialisten vroeger om "zo lang mogelijk" te wachten met gluten. Tegenwoordig mag gluten al vanaf zes maanden.
  • Vroeger werd aangeraden geen rood fruit te geven voor het eerste levensjaar. Nu mag je je baby rood fruit geven zodra hij met de eerste hapjes begint.
  • Hetzelfde geldt voor eieren: daar diende je mee te wachten tot je kind één jaar oud was. Dat werd later al teruggeschroefd naar zes maanden, waarbij ouders het advies kregen om in het begin enkel de dooier te geven. Vandaag mogen eieren al bij de eerste hapjes op het menu gezet worden.

Het belangrijkste is dat je je kindje zelf zijn eigen tempo laat bepalen en dat je niets probeert te forceren. De ene baby is er al iets vroeger bij dan de andere en dat is zeker niets om je zorgen over te maken! Heb je toch nog vragen over de beste voeding voor je baby of heb je het moeilijk met de eerste hapjes? Je kinderarts en je online apotheker helpen je graag een handje met het kiezen van de juiste babyvoeding of het opstellen van een voedingsschema. We wensen jullie alvast veel succes en smakelijk eten!

Bron: Olvarit