De tips van je online apotheker voor een goed gehydrateerde huid deze zomer

De zon, uv-stralen, het zeezout, het chloor in het zwembad … tijdens de zomer krijgt onze huid heel wat te verduren. En hoewel we in de winter bijna automatisch naar onze hydraterende en beschermende crème grijpen, willen we dat in de zomer nog weleens vergeten. En toch wordt onze huid met de stijgende temperaturen niet minder op de proef gesteld dan wanneer het koud is. Ontdek onze tips voor een mooie, gehydrateerde huid, heel de zomer lang.

Waarom je je huid moet hydrateren in de zomer

Zelfs tijdens de zomervakantie mag er geen sprake zijn van spijbelen als het op hydratatie aankomt. In de zomer kunnen de zon, het zeezout, het chloor van het zwembad en zelfs de luchtvervuiling je huid uitdrogen en kwetsbaar maken. Je huid dagelijks goed hydrateren helpt haar barrièrefunctie, haar soepelheid en haar jeugd te behouden. En zelfs al breng je je zomer door op kantoor, dan nog mag je niet vergeten om je huid goed te hydrateren (denk hittegolf buiten en airco binnen).

De voornaamste oorzaken van uitdroging van je huid

In tegenstelling tot een droge huid, wat een permanente staat is van je huid, is uitdroging van je huid slechts tijdelijk en iets waar je ongeacht je huidtype last van kunt krijgen (zelfs met een gemengde tot vette huid). Uitdroging kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • De zon: de zon is onmisbaar voor ons lichaam (bijvoorbeeld voor de synthese van vitamine D), maar als we ons te lang blootstellen, dan kunnen haar uv-stralen onze huid uitdrogen.
  • Korte nachtjes: vooral in de zomer, met zijn lange dagen, is een slaaptekort een van de voornaamste oorzaken van een uitgedroogde huid. Als je zelf energie tekortkomt, dan je lichaam ook.
  • Alcohol: een biertje op een terras in de zon, een glas wijn bij de barbecue … de zomer is ongetwijfeld bevorderlijk voor ons alcoholgebruik. En dankzij zijn diuretische werking bevordert alcohol de uitdroging van ons lichaam en dan met name van onze huid.
  • Luchtvervuiling: het effect van luchtvervuiling in de stad op onze huid wordt versterkt door de hitte, de zon en uv-stralen, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor het uitdrogen van onze huid, maar ook voor problemen zoals pigmentvlekken en huidveroudering.

Onze tips om je huid goed te hydrateren in de zomer

Onze huid moet gehydrateerd worden om zichzelf te kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een goede hydratatie tijdens de zomer beschermt onze huid tegen uitdrogen en tegen vroegtijdige veroudering:

  • Water, water en nog eens water: water is de basis van al het leven en een goede hydratatie begint bij de basis. Water is het belangrijkste bestanddeel van ons lichaam en onze huid bestaat voor ruim 70% uit water. Iedere dag verliezen we ook een deel van dat water, onder andere door te plassen en te zweten. Daarom is het dus van levensbelang om voldoende te drinken (minstens anderhalve liter water per dag).
  • Goed eten om je van binnenuit te hydrateren: om goed gehydrateerd te blijven is ook de keuze van je eten erg belangrijk. Niet alleen door voeding te eten die rijk is aan water (zoals het zomerfruit bij uitstek, de watermeloen, die voor meer dan 90% uit water bestaat!), maar ook voeding die rijk is aan omega 3-vetzuren, omdat die de hydratatie en de soepelheid van je huid helpen te verbeteren. Je vindt ze voornamelijk terug in vette vis (zalm, sardientjes, makreel …).
  • Vitamine E voor een gehydrateerde huid: vitamine E bevordert de hydratatie van je huid en dan vooral aan het huidoppervlak. Daarnaast heeft vitamine E een antioxiderende werking die huidveroudering en dus uitdroging tegengaat. Wend je voor een bord vol vitamine E vooral tot plantaardige oliën (met name olijfolie en koolzaadolie), spinazie, oliehoudende vruchten (zoals amandelen, pinda’s en hazelnoten) en avocado.
  • Minder vaak douchen: iedere dag douchen, en dan vooral met heet water, kan je huid uitdrogen en jeuk en roodheid veroorzaken. De huid, het grootste orgaan van ons lichaam, speelt een belangrijke rol als beschermende barrière. Door je te vaak te douchen verzwakt die barrière en wordt je huid kwetsbaarder voor uitdroging. Blijf dus niet te lang onder de douche staan en gebruik bij voorkeur lauw water.
  • Een zuivere en ontschminkte huid: begin deze zomer, om je huid goed gehydrateerd te houden, bij de basis: reinigen/ontschminken. Zelfs als je niet veel make-up draagt, is het belangrijk om je huid dagelijks goed te reinigen. Maar het is ook belangrijk om het juiste product te gebruiken. Gebruik, om je huid tegelijkertijd te reinigen en te hydrateren, een micellair water of een hydraterende reinigingsmelk om je gezicht in een beweging te reinigen en te hydrateren.
  • Hydraterende crèmes, sprays en gels: bevangen door de hitte op het strand of in de stad? Wanneer de zon op haar hoogst staat en het kwik begint te stijgen, ga dan nooit van huis zonder een hydraterende spray thermaal water om je huid in een handomdraai en op ieder moment van de dag te kunnen verfrissen en hydrateren! Tip: Vichy Minéral 89 versterkt je huidbarrière en geeft je een enorme hydratatieboost, onmisbaar tijdens de zomer!

En jij, ben jij klaar voor de zomer? Ready, set, hydrate!