Last van een verkoudheid? Volg de tips van je online apotheker

Het najaar is traditioneel het jaargetijde van de verkoudheid en de verstopte neus. En hoewel ze allebei vervelend zijn, duren ze gelukkig meestal niet lang. Een neusspray helpt de symptomen van een verkoudheid en een verstopte neus aanzienlijk te verminderen, maar aan een verkeerd gebruik van neussprays zitten ook de nodige gevaren. Je online apotheker geeft je graag wat uitleg.

Verkoudheid

Een verkoudheid is een infectie van de neusslijmvliezen, meestal veroorzaakt door een virus. Een verkoudheid is vaak niet ernstig en de klachten verdwijnen meestal spontaan na enkele dagen. Onder normale omstandigheden produceert het slijmvlies van je neus continu een vloeistof die als functie heeft de ingeademde lucht te bevochtigen en besmettelijke bestanddelen, zoals bacteriën en virussen, te bestrijden. In het geval van een verkoudheid zwelt het slijmvlies op en neemt de gebruikelijke productie van vloeistof toe, met als resultaat een loopneus of uiteindelijk een verstopte neus.

We geven je alvast een paar tips om je verkoudheid te verlichten:

  • Je neus spoelen met een zoutoplossing;
  • Voldoende water drinken;
  • Het hoofdeinde van je bed verhogen;
  • Irriterende rook vermijden;
  • De lucht in huis voldoende verversen en bevochtigen.

Veilig gebruik van neussprays

Veel mensen grijpen vanaf de eerste tekenen van een verkoudheid meteen naar een neusspray of neusdruppels. En hoewel daar in principe niets mis mee is, moet je erop letten dat je ze niet te lang gebruikt (maximaal vijf dagen achter elkaar), omdat overmatig gebruik tot gewenning kan leiden en een paar vervelende bijwerkingen kan hebben.

De meeste neussprays bevatten namelijk vaatvernauwers of vasoconstrictoren, die een ontzwellende werking hebben om het gevoel van een verstopte neus te verminderen. Ze helpen de zwelling in je neus weg te nemen door de spieren rond de bloedvaten op te spannen. Een overmatig gebruik van neussprays en neusdruppels kan het neusslijmvlies beschadigen en leiden tot wat we "rhinitis medicamentosa" noemen, een chronische ontsteking van de slijmvliezen in de neus. Doordat de slijmvliezen opzwellen, is je neus verstopt ben je weer geneigd om een neusspray te gebruiken. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht!

En uiteraard zijn de sprays en de druppels bij normaal gebruik gewoon veilig, maar let er toch op dat je voor gebruik van een neusspray (en eender welk ander medicijn) altijd aandachtig de bijsluiter doorleest. Mocht je toch nog twijfelen over het juiste gebruik, dan helpen je huisarts en je online apotheker je graag verder.

Of zoek je een natuurlijk alternatief dat geen gewenning veroorzaakt? Probeer dan nu Phytosun Neusspray, A. Vogel Cinuforce Neusspray Menthol of Eucalyplus Spray.