Tips van je online apotheker voor problemen bij borstvoeding

Net zoals de eerste stapjes van je baby is borstvoeding geven een aangeleerde vaardigheid en tijdens de eerste maand kunnen zowel moeder als baby een aantal obstakels tegenkomen. Het vergt tijd en oefening voordat jullie het beiden instinctief aanvoelen. Door uitdagingen bij de borstvoeding te overwinnen heb je een grotere kans om een goede melkproductie op gang te brengen en zo lang door te kunnen gaan met borstvoeding als jij dat wil.

4 veelvoorkomende borstvoedingsproblemen

Borstvoeding is niet altijd gemakkelijk en als je daarbij problemen ondervindt, ben je niet de enige. Bij een Amerikaans onderzoek bij meer dan 500 moeders vertelde niet minder dan 92% van hen op dag drie uitdagingen bij de borstvoeding te ondervinden. Gelukkig is er aan veel vroege borstvoedingsproblemen op een eenvoudige manier iets te doen. Wij geven je een aantal tips voor de meest voorkomende borstvoedingsproblemen die moeders tegenkomen:

Probleem 1: borstvoeding doet pijn

Pijn tijdens de borstvoeding wordt doorgaans veroorzaakt door pijnlijke, gevoelige tepels, vooral wanneer je melkproductie net op gang komt, ongeveer twee tot vier dagen na de bevalling. Je geeft je baby om de paar uur de borst, waardoor het probleem snel kan verergeren en waarbij sommige moeders last kunnen krijgen van tepelkloven, bloedende tepels en blaren.

Probleem 2: mijn borsten zijn rood en pijnlijk

Als een van je borsten (of allebei) rood en pijnlijk is en het niet het gevolg is van een verstopt melkkanaal, dan heb je waarschijnlijk borstontsteking. De symptomen van een borstontsteking zijn onder andere en rode en warm aanvoelende huid, gevoeligheid en griepachtige symptomen.

Een borstontsteking kan het gevolg zijn van een onbehandeld verstopt melkkanaal, van bacteriën die je borst zijn binnengedrongen via tepelkloven of beschadigde tepels, van verkeerd aanleggen, van lange periodes tussen voedingen in, van borsten die te vol zijn, van te snel stoppen met borstvoeding of van een overproductie van melk. In overleg met je dokter kun je de volgende zelfzorgtips proberen:

  • Blijf regelmatig borstvoeding geven of kolven. Door je melk te laten stromen voorkom je dat er een ophoping van melk ontstaat die pijnlijk kan zijn.
  • Laat je baby eerst aan je ontstoken borst drinken. Zo kan je baby de borst in kwestie leegdrinken om de druk te verlichten.
  • Neem eventueel paracetamol of ibuprofen (geen aspirine) om de pijn te verlichten. NB: begin nooit op eigen houtje medicatie te nemen tijdens je borstvoeding, omdat het risico bestaat dat je de medicatie doorgeeft via je melk. Bespreek het dus altijd eerst met je dokter.

Probleem 3: ik heb niet genoeg moedermelk of ik produceer juist te veel melk

In het begin maak je maar een kleine hoeveelheid moedermelk aan, omdat de hormonale veranderingen die je melkproductie op gang brengen, zich langzaam voltrekken en pas rond dag twee tot vier voltooid zijn. Daardoor zou je je zorgen kunnen maken dat je baby niet voldoende krijgt, maar omdat je baby eerst nog een heel kleine maag heeft en vaak wordt gevoed, is dat geen probleem.

Wanneer je borsten zich vullen met melk, zullen ze voller en steviger worden. Als je baby goed en frequent drinkt, zou dat geen problemen moeten opleveren. De borsten van sommige vrouwen worden echter keihard en kunnen ook gevoelig, onaangenaam en zelfs pijnlijk aanvoelen. En hoewel het gevoel maar tijdelijk is (tussen de 24 en 48 uur), kan het er wel voor zorgen dat het moeilijker wordt om je baby aan te leggen, omdat je er vlakke tepels van kunt krijgen.

Probleem 4: mijn baby heeft geen interesse meer in borstvoeding

Als je voorheen enthousiaste baby zonder duidelijke reden je borst weigert, noemen we dat ook wel een “voedingsstaking”. Je denkt dan misschien dat je baby klaar is voor vast voedsel of dat jouw melk niet meer voldoende is voor je baby, maar dat is onwaarschijnlijk. De kans bestaat dat je baby gewoon meer afgeleid is door de wereld om zich heen, omdat zijn gezichtsvermogen zich volop aan het ontwikkelen is. Of misschien is je baby geschrokken tijdens een voeding of reageert hij op een veranderde routine, heeft hij een verstopte neus of pijnlijk tandvlees, omdat zijn tandjes doorkomen. Wat jij misschien ziet als een gebrek aan interesse, kan ook betekenen dat je baby gewoon beter wordt in het drinken aan je borst, waardoor het voeden minder lang duurt dan voorheen.

Bron: Medela