Tips van je online apotheker om je in te smeren tijdens de wintersport

Je ski's, je skipas, je winterjas, je sneeuwschoenen … Je bent klaar om op wintersport te vertrekken en je denkt dat je overal aan gedacht hebt. Maar let erop dat je zeker je zonnebrandcrème niet vergeet, want door de hoogte en de sneeuw is de dosis uv-straling die je huid en je ogen te verwerken krijgen, aanzienlijk hoger. Ontdek de tips van je online apotheker om je goed te beschermen tijdens de wintersport.

Waarom moet je je insmeren op wintersport?

Een goede bescherming tegen de zon is in de winter even belangrijk als in de zomer. We zijn misschien sneller geneigd om ons niet of minder in te smeren in de bergen dan aan zee, maar de hoogte en de weerkaatsing van de zon op de sneeuw versterken het effect op je huid juist. Ons gezicht wordt aanzienlijk meer blootgesteld aan uv-stralen die op grote hoogtes minder gefilterd worden. Sterker nog, uv-stralen worden iedere duizend meter 10% intenser. Bovendien weerkaatst de sneeuw de stralen ruim twee keer sterker dan de zee of een zandstrand. Zelfs wanneer het bewolkt is, heeft je huid te lijden onder de straling van de zon. En ten slotte is door de kou je gezichtshuid minder gevoelig, waardoor je de effecten van de zon minder snel voelt. Daarom is het belangrijk dat je een zonnebrandcrème vindt die aangepast is aan jouw huidtype en dat je je minstens elke twee uur opnieuw insmeert om je te beschermen tegen de risico's van de zon.

De zee of de bergen, hetzelfde gevecht, een andere verzorging

Je hebt nog wel wat restjes zonnebrandcrème over van afgelopen zomer en je hoeft toch alleen maar je gezicht in te smeren, perfect toch? Liever niet! Die halve tubes crème hebben in de zomer op het strand gelegen in de hitte en daarna een halfjaar in een warme, vochtige badkamer. De kans is aanzienlijk dat de beschermende filters niet meer zo doeltreffend zijn als toen je ze kocht. Bovendien is er een wezenlijk verschil tussen je zonnecrème voor het strand en die voor de bergen.

In een zonnecrème voor het strand zitten voornamelijk chemische zonnefilters. Het voordeel daarvan is dat ze sneller intrekken in de huid, ideaal in een omgeving met zand en water. Zonnecrèmes voor de bergen combineren daarentegen diezelfde chemische filters met minerale zonnefilters die niet volledig intrekken, maar een schild vormen op je huid om zo de uv-stralen te weerkaatsen om hun impact te verkleinen. Daardoor zijn ze beter geschikt om je huid te beschermen in een koude, winderige omgeving.

Neem dus voor een goede bescherming in de sneeuw even de tijd om een geschikte zonnebrandcrème uit te kiezen, want alleen zo kun je ongestoord genieten van een van de mooiste en leukste weken van het jaar! En vergeet ook niet de gevoelige huid van je lippen extra goed te beschermen! Wil je meer weten over hoe je je lippen moet beschermen tegen de kou? Ontdek het in onze vorige blog.