Jij vegetariër, dus je hond of kat ook? Je online apotheker legt uit

Het vegetarisme is de laatste jaren aan een heuse opmars bezig. En wat je beweegredenen ook zijn om vegetarisch te eten, het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij je eigen keuzes. Maar als je zelf vegetariër bent, mag je je huisdieren dan ook vegetarisch laten eten? Is het een goed idee om je hond of je kat geen vlees te geven? Je online apotheker geeft je graag wat uitleg.

Vegetarisch baasje, vegetarische hond of kat?

Meer en meer mensen eten vegetarisch of veganistisch en daar is zeker niets mis mee. Maar een aantal van hen legt ook een vegetarisch dieet op aan hun huisdieren. Maar is het verantwoord om een hond of een kat, van nature carnivoren, geen vlees te laten eten?

Zeker katten zijn van nature strikte vleeseters, terwijl honden "aangepaste carnivoren" zijn. Katachtigen zijn solitaire jagers, moeten regelmatig eten en hebben een hogere eiwitbehoefte dan honden, terwijl wolven en honden in groepen jagen, hun prooi opeten en vervolgens meerdere dagen niet meer jagen. Dat heeft ertoe geleid dat honden bepaalde essentiële voedingsstoffen ook zelf kunnen aanmaken op basis van plantaardige voedingsstoffen.

Zo is taurine een aminozuur dat voor katten absoluut onmisbaar is. In tegenstelling tot honden, die hun eigen taurine aanmaken, hebben katten rood vlees nodig om taurine binnen te krijgen. Als katten er niet genoeg van krijgen, kunnen ze oogproblemen en andere aandoeningen krijgen.

Vegetarische of veganistische voeding

Er is momenteel al redelijk wat vegetarisch en zelfs veganistisch katten- en hondenvoer beschikbaar, met een aantal synthetische toevoegingen om de belangrijke dierlijke eiwitten zo goed mogelijk na te bootsen. Uit onderzoek is echter gebleken dat vooral katten vaak weigeren dergelijke voeding te eten en dat het gebrek aan dierlijke voedingsstoffen ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van de huid en de vacht achteruitgaat. Bovendien moet je opletten bij jonge dieren, omdat die hogere behoeften hebben aan dierlijke eiwitten dan volwassen dieren.

Ingrediënten en voedingswaarden

Om zeker te zijn of je huisdier de nodige voedingsmiddelen binnenkrijgt, kun je afgaan op de verpakkingen van de fabrikant. Maar houd wel rekening met het feit dat de behoeften van je huisdier sterk verschillen per ras en per leeftijdsgroep. Daarom mag je niet zomaar blind afgaan op de tabel met voedingswaarden. Je dierenarts kan je daar het best over adviseren, bijvoorbeeld door het analyseren van de stoelgang en de kwaliteit van de huid en de vacht van je hond of je kat.

Dus hoewel het met de nodige aandacht zeker voor volwassen honden wel mogelijk is om over te stappen op een volledig vegetarisch dieet, is het over het algemeen toch niet aan te raden. Wil je meer informatie over wat je je favoriete viervoeter het best kunt voorschotelen? Ga dan zeker eens langs bij je dierenarts.