Tips van je online apotheker voor reizen met het vliegtuig

Eindelijk is het zover: zomervakantie! Veel zon, vrije tijd en lekker op vakantie … Waar je je vakantie ook doorbrengt, wij wensen je alvast veel plezier. Maar als je het vliegtuig pakt naar je bestemming, dan kan het geen kwaad om met een bepaalde dingen rekening te houden, zeker als jij of iemand in je reisgezelschap een aandoening heeft. Je online apotheker helpt je graag veilig de lucht in.

Goed voorbereid de lucht in

Reizen met een vliegtuig houdt een aantal (vermijdbare) risico's in. Zo lijkt het logisch dat je niet meteen op een langeafstandsvlucht stapt als je hoogzwanger bent. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben een speciale afdeling voor mensen met medische noden. Jaarlijks doen vele duizenden passagiers een beroep op speciale bijstand van de luchtvaartmaatschappij, omdat hun vlucht net iets meer voorbereiding vraagt dan gewoon inchecken en opstappen, bijvoorbeeld mensen die op een stretcher moeten reizen, onderweg zuurstof nodig hebben of zelf een zuurstofconcentrator meenemen.

De meeste problemen tijdens het vliegen hebben bijna altijd ofwel te maken met luchtdrukverschillen, ofwel met het lang stilzitten. De luchtdruk in een vliegtuig is immers niet dezelfde als die op de grond en sommige mensen kunnen daar problemen mee krijgen. De lucht aan boord is ijl, waardoor je minder gemakkelijk zuurstof binnenkrijgt. Als passagier ga je dan automatisch sneller ademen. Dat is in principe niet erg, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben als je ook in het dagelijkse leven last hebt van zuurstofnood.

Wie lang stilzit (niet alleen in het vliegtuig) loopt een verhoogd risico op diepe veneuze trombose. Opgepast: trombose manifesteert zich niet altijd onmiddellijk, maar kan tot acht weken na een lange vlucht optreden. Preventie is alles: losse kledij, geen vaste schoenen, geregeld (om het halfuur) je benen strekken en je bloedsomloop stimuleren door met je voeten pedaalbewegingen te maken. Elk uur even rondlopen en drinken, vooral drinken (niet-alcoholisch natuurlijk). Rokers, bepaalde pilgebruikers en mensen met obesitas lopen een verhoogd risico.

Met extra zuurstof op het vliegtuig?

Ook als chronisch zieke patiënt kun je vaak, mits een goede voorbereiding, met het vliegtuig op vakantie, zelfs als je extra zuurstof nodig hebt. Vergeet wel niet om de luchtvaartmaatschappij op tijd te waarschuwen (minstens 72 uur op voorhand).

Vliegen na een acute aandoening

Mag je vliegen als je een hartaanval hebt gehad? En wat met een hersenbloeding? Het is altijd verstandig om raad te vragen aan je huisarts voordat je vertrekt. Na een hartaanval of een beroerte wordt aangeraden om minstens zes maanden niet met het vliegtuig te reizen. Ook vliegen in de dagen na een operatie waarbij gassen zijn gebruikt (bijvoorbeeld een kijkoperatie in de buikholte), is geen goed idee, omdat diezelfde gassen kunnen zwellen en krimpen tijdens het stijgen en dalen.

Nog een paar dingen om rekening mee te houden

Ook onder de volgende omstandigheden neem je beter de juiste voorzorgsmaatregelen:

  • Stomapatiënten: bij het opstijgen daalt de luchtdruk, gassen zetten uit en darmgassen eisen hun plaats op. Voor stomapatiënten kan dat problemen geven. Extra stomazakjes zijn geen overbodige luxe.
  • Patiënten met problemen met het middenoor: bij het opstijgen zet de lucht in je middenoorholte uit. Om die overdruk op te lossen wordt de lucht via de middenoorholte naar de sinussen afgevoerd. Bij het dalen gebeurt het tegenovergestelde en wordt lucht naar de middenoorholte gezogen. Zeker als je verkouden bent of een infectie hebt, dan kan dat erg pijnlijk zijn. Tip: slikken, geeuwen, kauwgum kauwen of aangepaste oordopjes.
  • Duikers: (diepzee)duiken tot op de laatste dag van je vakantie en dan op het vliegtuig stappen? Leuk, maar liever niet! Tijdens het duiken neemt je lichaam meer stikstofgas op en het duurt tot 24 uur om dat extra gas weer kwijt te raken. Als je te snel weer op een vliegtuig stapt, riskeer je dat die stikstofbellen te groot worden om via je longen uit te ademen. Gevolg: caissonziekte of duikersziekte.
  • Tandpijn? Best voor het vertrek je tandarts raadplegen. In tanden die door cariës zijn aangevreten, kunnen zich kleine luchtbelletjes vastzetten. Door verandering in luchtdruk zetten die uit, wat kan leiden tot ernstige tandpijn.
  • Diabetespatiënten: zeker als je door meerdere tijdszones reist, kan het gebeuren dat je als diabetespatiënt je therapie moet aanpassen. De meeste luchtvaartmaatschappijen kunnen op lange vluchten extra maaltijden voorzien. Let op: als je insuline meeneemt in het vliegtuig, doe die dan zeker in je handbagage en niet in je gewone bagage, want in het ruim kan het erg koud worden tijdens de vlucht en loop je het risico dat je insuline bevriest.
  • Voedselallergie: voor lange vluchten kan het, zeker bij ernstige allergieën, geen kwaad om de luchtvaartmaatschappij te verwittigen.

Wij wensen je alvast een leuke, maar vooral een veilige reis!

Bron: De Apotheker