De tips van je online apotheker over verkleurde of vervormde nagels

Je weet het misschien niet, maar je nagels kunnen je kostbare informatie geven over je gezondheid. Om te zien hoe het met ons gaat, hebben we al snel de neiging om naar ons gezicht, onze tong of onze ogen te kijken, maar slechts zelden naar onze nagels. En toch vertellen onze nagels meer over onze gezondheid dan je zou denken. Ontdek alles wat je nagels je te zeggen hebben.

Wat je nagels te vertellen hebben over je gezondheid

We beschouwen ze vaak als een puur esthetisch, maar je nagels zijn meer dan houders voor een leuke nagellak. Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten. Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

 • Gele nagels: tabaksgebruik of het aanbrengen van nagellak zonder beschermende basislaag kunnen leiden tot gele nagels. Maar als je geen nagellak draagt en niet rookt, dan zijn gele nagels vaak het gevolg van een schimmel, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een slechtwerkende lever.
 • Witte nagels: (heel) bleke nagels zijn vaak een teken van stoornissen in de bloedsomloop en kunnen het gevolg zijn van een te laag aantal rode bloedlichaampjes of van bloedarmoede, een leveraandoening of een hartziekte.
 • Zwarte nagels: zwarte nagels moeten goed in de gaten gehouden worden. Als ze niet het gevolg zijn van een ongelukje of van ergens klem te hebben gezeten, dan kan een zwarte vlek of een zwarte streep op je nagel weleens duiden op een kwaadaardig melanoom dat zo snel mogelijk behandeld moet worden.
 • Groene nagels: een schimmelinfectie kan ervoor zorgen dat je nagels lichtgroen kleuren, zoals een schimmel. Daarnaast is er ook een ziekenhuisbacterie, de zogenaamde Pseudomonas aeruginosa, die zich in je nagels kan vestigen en ze een groene kleur kan geven.
 • Blauwe/paarsachtige nagels: als je nagelbed een blauwe of paarsachtige kleur heeft, dan is dat het teken van een stoornis in je bloedsomloop, bijvoorbeeld het syndroom van Raynaud. In veel gevallen is de verkleuring dan ook zichtbaar op je vingertoppen.
 • Rode nagels: een gezonde nagel is in principe roze van kleur. Maar als hij eerder een donkerrode kleur heeft, dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken, want dat duidt meestal op een aandoening van je nieren, je longen of zelfs je hart.
 • Zachte nagels: zachte nagels zijn vaak het gevolg van een tekort aan zwavel, een bestanddeel dat van nature aanwezig is in onze nagels.
 • Witte vlekken: er werd lang gedacht dat witte vlekken op de nagels het gevolg waren van een tekort aan calcium, maar vandaag de dag weten we dat dat niet waar is. Over het algemeen zijn witte vlekjes niets meer dan het gevolg van lichte beschadigingen en niets om je zorgen over te maken.
 • Geribbelde nagels: horizontale ribbels over je nagels zijn meestal het gevolg van een beschadiging van de nagel. Maar als je ribbels hebt op al je nagels, dan kan dat weleens duiden op een ernstigere aandoening, zoals een longontsteking of roodvonk. De horizontale lijnen, ook wel de lijnen van Beau genoemd, kunnen ook veroorzaakt worden door psoriasis, ongecontroleerde diabetes, stoornissen in de bloedsomloop of een ernstig tekort aan zink.
 • Broze nagels: broze nagels kunnen het gevolg zijn van een slechte gewoonte, zoals nagelbijten of herhaaldelijk stoten. Maar toch zijn ze niet altijd het gevolg van onvoorzichtigheid en kunnen ze ook een symptoom zijn van een opkomende ziekte. Broze nagels kunnen bijvoorbeeld duiden op bloedarmoede of een tekort aan foliumzuur, vitamine C of eiwitten. En als ze naast hun broosheid ook gaten vertonen, dan zou het weleens om psoriasis kunnen gaan.
 • Bolle of convexe nagels: vervormde nagels of nagels die naar boven krommen, kunnen een teken zijn van astma, een vaatverwijding of respiratoire insufficiëntie.

Bepaalde tekorten die verkleuringen of vervormingen van je nagels kunnen veroorzaken, kunnen verholpen worden met behulp van voedingssupplementen, maar vaak is het een goed idee om, zodra je een verandering opmerkt aan je nagels, toch even langs te gaan bij je huisarts, zodat hij de geschikte behandeling kan bepalen.