De tips van je online apotheker tegen dun wordend haar en haarveroudering

Net als onze huid blijft ook ons haar niet gespaard van veroudering. Naast een genetisch bepaalde, “geprogrammeerde” veroudering krijgt ons haar ook te lijden onder verschillende externe factoren, zoals vervuiling, tabak, zon en chemische haarbehandelingen. Al die elementen leiden tot oxidatie en een versnelde veroudering van je haar.

Haarveroudering

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat haarveroudering meer is dan alleen maar het grijs worden van je haar: de textuur van het haar zelf verandert en het haar groeit minder snel. Het resultaat? Met de jaren wordt het haar dunner, droger, kwetsbaar en langzaam maar zeker minder volumineus.

Haarveroudering begint rond de leeftijd van 35 jaar en wordt gemiddeld zo’n 15 jaar later goed zichtbaar. Hoe ouder we worden, hoe korter de levenscyclus van ons haar wordt: het haar valt sneller uit en groeit langzamer terug. En daar komt bij dat een volle, dikke haardos vaak synoniem is voor zelfvertrouwen, vrouwelijkheid en verleiding … dingen die je dag kunnen maken of kunnen breken!

Haarveroudering ≠ haaruitval

Haaruitval en dunner wordend haar lijken misschien hetzelfde fenomeen, maar er is een belangrijk verschil. Als je last hebt van haaruitval of als je merkt dat je haar minder resistent is, dan ligt de oplossing in het versterken van je haar en in het verbeteren van de weerstand en de algemene gezondheid van je haar, zodat het weer optimaal kan groeien.

Haaruitval kan permanent zijn of van korte duur (vanuit een medisch oogpunt heb je last van haaruitval wanneer je meer dan 100 haren per dag verliest), maar dunner wordend haar gebeurt meestal geleidelijk aan en over een langere periode. Veroudering van je haar en van je hoofdhuid leidt tot een vermindering van het aantal, de dikte en de kracht van de haarzakjes, die steeds gevoeliger worden voor externe factoren. Vrouwen merken dunner wordend haar vaak sneller op dan mannen, omdat ze merken dat hun paardenstaart steeds minder volume heeft.

Als de haarvezels ouder worden, neemt de hoeveelheid keratine en water in het haar af. Bovendien vertraagt de productie van talg, waardoor je haar ruwer wordt. Het haar wordt poreus, droog en breekbaar, het straalt minder en het wordt fijner; natuurlijke factoren die bovendien erger kunnen worden door stress, stedelijke vervuiling en tabak.

Het kan wel zijn dat je haar ook uitvalt, maar het is vooral de kwaliteit, de dikte en de gezondheid van het overblijvende haar waaraan je merkt dat je haar dunner wordt.

De goede verzorging tegen haarveroudering

Om de effecten van haarveroudering te beperken en te voorkomen is het belangrijk om aangepaste cosmetische haarverzorgingsproducten te gebruiken met beschermende en antioxiderende ingrediënten die het haar voller maken. Let bij de keuze van je shampoo op een lichte, hydraterende textuur om je haar soepel te maken zonder het te verzwaren, zoals die van Phytodensia, René Furterer Tonucia, Ducray Densiage of Vichy Dercos Densi-Solutions.

Naast verzorgingsproducten voor voller haar kun je ook kiezen voor een voedingssupplement dat je haar voller maakt, beschermt tegen haarveroudering en de bloeddoorstroming van je hoofdhuid activeert.

En denk er ten slotte ook aan om je haar regelmatig te borstelen. Het borstelen van je haar masseert je hoofdhuid en verbetert de microcirculatie. Daardoor zal de haargroei toenemen en wordt de talg beter verspreid over je haar om op die manier je haar goed te hydrateren en te beschermen.

Bron: Ducray & Vichy