De tips van je online apotheker als je kind last heeft van constipatie

Je bent er net achter gekomen dat je kind last heeft van een veelvoorkomend probleem: constipatie. Een kind met constipatie kan voor jou als ouder erg stresserend zijn en vaak weet je niet goed wat je moet doen. Constipatie kan ervoor zorgen dat je kleintje last krijgt van buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid of een verminderde eetlust. Je online apotheker helpt je zijn klachten te verlichten.

Constipatie bij kinderen

Constipatie is een spijsverteringsprobleem dat vrij regelmatig voorkomt bij kinderen. Sterker nog, constipatie is goed voor ongeveer 5% van de redenen dat ouders met hun kind naar de huisarts gaan en tot wel 25% van de redenen om een specialist te raadplegen. En hoe langer je wacht met het probleem te behandelen, hoe groter het risico op complicaties wordt. Daarom is het belangrijk dat je constipatie bij je kindje zo snel mogelijk herkent om hem meteen te kunnen verzorgen.

De meest voorkomende oorzaken van constipatie bij kinderen

De oorzaken van constipatie bij kinderen gaan vaak hand in hand met hun levensstijl en hun voedingspatroon, bijvoorbeeld:

  • Te weinig vezels of te weinig drinken (en dan vooral water);
  • Te veel zuivelproducten, vlees of voedsel rijk aan vetten en suikers;
  • Bij baby’s, gevoed worden met de fles in plaats van met de borst;
  • Te weinig lichaamsbeweging;
  • Niet naar de wc gaan zodra ze de aandrang voelen.

Daarnaast kan constipatie bij kinderen ook van psychologische aard zijn. Zo is de angst om naar het toilet te gaan bijvoorbeeld heel gebruikelijk bij kleuters en kunnen stress of veranderingen ook leiden tot een periode van constipatie.

Wat kun je doen om je kindje te helpen als hij last heeft van constipatie?

Is je kind geconstipeerd of heeft hij last van een trage stoelgang? Geen paniek! Voordat je je tot medicatie wendt voor een oplossing zijn er een paar tips om te volgen om zijn constipatie te verlichten:

  • Vezels: vaak krijgen kinderen last van constipatie omdat ze niet voldoende vezels eten en niet voldoende drinken. Voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels is erg belangrijk om de spijsvertering van je kleintje vooruit te helpen, zoals volkorenbrood, peulvruchten, fruit en groente.
  • Water: als je kind geconstipeerd is, dan moet hij meer drinken om zijn spijsvertering op gang te krijgen. Zeker als hij veel vezels eet, is het aangeraden om meer te drinken (water, maar ook melk of fruitsap).
  • Lichaamsbeweging: een dagelijkse portie lichaamsbeweging is het duwtje in de rug tegen constipatie. Iedere dag bewegen is niet alleen goed voor zijn algemene gezondheid, maar ook voor zijn spijsvertering.
  • Goede gewoontes: leer je kindje aan om zich niet op te houden en om regelmatig naar het toilet te gaan, maar ook om er zijn tijd voor te nemen, bijvoorbeeld door hem zijn favoriete boekje te laten lezen.

Blijven de problemen aanhouden of wordt de pijn te intens? Aarzel dan niet om erover te praten met je huisarts of je apotheker.