Je online apotheker legt griep en de risico’s uit

Je hebt het waarschijnlijk wel gezien op tv of gelezen in de krant: er is weer officieel sprake van een griepepidemie. Iedere winter maken we wel weer een griepepidemie mee en ieder jaar opnieuw krijgt een aanzienlijk deel van de bevolking ermee te maken. Maar wat is de griep eigenlijk, wat kun je doen om jezelf te beschermen en wat kun je doen als het te laat is?

Wat is de griep?

De griep, ook wel influenza genoemd, is een zeer besmettelijke aandoening veroorzaakt door een virus. Een echte griep is iets heel anders dan het grieperige gevoel bij een verkoudheid. De aandoening is voornamelijk seizoensgebonden en komt bijna uitsluitend voor in de herfst en in de winter. De griep is een besmettelijke ziekte die vooral de luchtwegen treft, maar die ook ergere vormen kan aannemen.

Een griepepidemie

Voordat we kunnen spreken van een epidemie, moet de zogenaamde epidemische drempel twee weken op rij behaald zijn (die drempel is het aantal nieuwe gevallen van een ziekte over een bepaalde periode dat nodig is om een ziekte te beschouwen als een epidemie). In België is de drempel voor een epidemie vastgesteld op 140 personen per 100.000 inwoners en in Nederland ligt die drempel op 51 personen per 100.000 inwoners.

Hoe wordt de griep overgedragen?

De griep is een zeer besmettelijke ziekte die overgedragen wordt door het influenzavirus. De overdracht van de griep gebeurt meestal via de lucht of door rechtstreeks contact. Je kunt de griep krijgen door speekseldruppeltjes met het virus in te ademen of bijvoorbeeld door een besmet persoon die net geniesd heeft of net zijn neus heeft gesnoten, een hand te geven. Maar je kunt het virus ook krijgen door het aanraken van voorwerpen die aangeraakt zijn door iemand met het virus (het virus kan tot vier uur buiten het lichaam overleven).

Het virus is het actiefst als het mistig is, als de luchtvochtigheid hoog genoeg is en als het buiten zo’n 5 à 6 graden is.

Wat zijn de symptomen van de griep?

Griepsymptomen manifesteren zich meestal plotseling en hevig en ze komen nooit alleen. De eerste symptomen kunnen zo’n een tot zeven dagen na de besmetting verschijnen. De griep wordt gekenmerkt door een plotselinge aanval op de luchtwegen (je neus, je keel en/of je bronchiën) met:

 • Hoofdpijn;
 • Spierpijn;
 • Vermoeidheid;
 • Koude rillingen;
 • Hevige koorts;
 • Hardnekkige droge hoest;
 • Verstopte neus.

Als er geen complicaties optreden, dan verdwijnen de symptomen over het algemeen binnen de een à twee weken.

Griep of verkoudheid?

Griep en verkoudheid worden vaak door elkaar gehaald, omdat de symptomen erg op elkaar lijken. Net zoals de griep is een verkoudheid een infectie van de luchtwegen. Maar een verkoudheid komt vaker voor en is minder ernstig dan de griep. Bovendien kun je een verkoudheid, in tegenstelling tot de griep, heel het jaar door krijgen en kan een verkoudheid veroorzaakt worden door verschillende virussen.

Symptoom

Griep

Verkoudheid

Koorts

Gebruikelijk
Tussen 38 en 40°C
Begint plotseling

Niet of licht

Hoesten

Gebruikelijk
Begint plotseling

Licht tot matig

Hoofdpijn

Gebruikelijk
Kan intens zijn

Zeldzaam

(Spier)pijn

Gebruikelijk
Kan intens zijn

Zeldzaam of licht

Vermoeidheid

Intens
Enkele dagen, soms langer

Licht

Lopende of verstopte neus

Zeldzaam, vaker bij kinderen

Gebruikelijk

Niezen

Zeldzaam

Gebruikelijk

Kun je de griep voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Met een paar eenvoudige tips kun je het risico dat je de griep krijgt, aanzienlijk verminderen. Ontdek hieronder de tips van A. Vogel om gezond de winter door te komen:

Vermijd de griep in 6 stappen

Naast de juiste tips is een goede weerstand uiteraard ook onmisbaar om jezelf ’s winters te beschermen tegen de griep. Echinaforce van A. Vogel helpt je weerstand te stimuleren en je lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast kun je ook een kuur vitamine C, vitamine D of bètaglucanen overwegen om je immuniteit een boost te geven.

Hoe behandel je de griep?

Bij personen die over het algemeen gezond zijn, kan het lichaam zelf de besmetting bestrijden op voorwaarde dat je voldoende rust, voldoende drinkt en eventueel een koortswerend medicijn neemt. Volg deze simpele tips:

 • Rust voldoende;
 • Drink voldoende water;
 • Koortswerend medicijn (paracetamol of ibuprofen);
 • Geen antibiotica (de griep wordt veroorzaakt door een virus, niet door een bacterie);
 • Was je handen regelmatig;
 • Verlucht je huis iedere dag.

De risicogroepen

Iedereen kan de griep krijgen, maar mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico:

 • Jonge kinderen en personen die in contact komen met jonge kinderen;
 • Ouderen;
 • Gezondheidswerkers, omdat zij vaak in contact komen met risicogroepen;
 • Zwangere vrouwen;
 • Mensen met een chronische ziekte.

Vooral voor personen die tot een risicogroep behoren, kan een griepvaccin uitkomst bieden. Wil je meer informatie over het griepvaccin? Aarzel niet om erover te praten met je dokter of met je apotheker.